Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 11:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/amos-oz-anklagas-for-misshandel-i-ny-biografi/

Böcker

Amos Oz anklagas för misshandel i ny biografi

Amos Oz
Amos Oz Foto: Dan Balilty

Amos Oz – den israeliska världens kanske största litterära stjärna – anklagas i en ny bok för ”sadistisk” barnmisshandel. Den som anklagar honom är hans egen dotter, Galia Oz, skriver The Guardian.

TT Text

I självbiografin, som på engelska har fått titeln ”Disguised as love”, hävdar hon att fadern i hennes barndom ”slog mig, svor åt mig och förödmjukade mig”. Galia Oz beskriver våldet från pappans sida som ”en sadistisk misshandelsrutin” utan slut.

Hennes berättelse motsägs av resten av familjen, systern Fania Oz-Salzberger, modern Nili och brodern Daniel.

”I hela våra liv har vi känt en helt annan Amos, en varm och tillgiven man som älskade sin familj djupt och försiktigt. Han gav oss sitt hjärta och sin själ. Den övervägande majoriteten av Galias anklagelser mot Amos motsägs i kvadrat av våra tre livslängder av kärleksfulla minnen av honom”, säger Fania Oz-Salzberger i ett uttalande.

Amos Oz avled i cancer 2018 – och hans son Daniel framhåller att fadern själv inte kan försvara sig mot anklagelserna.

”Han var ingen ängel, bara en människa. Men han var den bästa man jag någonsin har haft privilegiet att känna”, skriver sonen på Facebook.

Ämnen i artikeln

Böcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt