Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-14 07:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/anna-axfors-det-har-ar-en-nodlosning/

BÖCKER

Anna Axfors: ”Det här är en nödlösning”

Anna Axfors flyttade i mars och fick då stränga order av sin syster om att rensa ut bland böckerna. Men hon fick plats med en bokhylla i den nya lägenheten och en liten i förrådet. Bland flyttkartongerna i förrådet hamnade böcker som kan bli användbara i kommande projekt.
Anna Axfors flyttade i mars och fick då stränga order av sin syster om att rensa ut bland böckerna. Men hon fick plats med en bokhylla i den nya lägenheten och en liten i förrådet. Bland flyttkartongerna i förrådet hamnade böcker som kan bli användbara i kommande projekt. Foto: Anders Hansson

I Boklördags sommarserie Bokstavligt talat handlar allt om böcker. Hur ska de sorteras? Hur många behöver man äga? Och när finns anledning att skämmas?

I veckans intervju möter vi författaren och poeten Anna Axfors.

Hur sorterar du din bokhylla?

– Jag flyttade hit för tre månader sedan, då hjälpte min syster mig att flytta. Hon tycker att det är komiskt att jag alltid badar i böcker, så hon tvingade mig att ge bort väldigt många. Några kassar la jag ut till försäljning på nätet och jag blev så glad när en kvinna skulle komma och hämta. Nu skulle de komma till användning i någon annans liv, tänkte jag. Men så sa hon: ”Jag gör pappersfåglar av böcker.”

Hon skulle inte läsa dem?

– Nej, precis. Det var synd, för det fanns en hel del bra böcker där.

Och din syster har stor makt i ditt liv, låter det som?

– När det gäller kläder och saker har hon det, hon är ganska hård. Nu blev det så att alla böcker jag har kvar är böcker som är aktuella i mitt liv, som jag antingen jobbar med, läser eller ska skriva en text om. Det finns ingen bok här som står och ”bara är”.

Är det inte många böcker du behöver återvända till?

– Jo, men då finns de ju på biblioteket. Många böcker är faktiskt inte så intressanta ändå, man kanske läser dem en gång. Om jag verkligen gillar en bok styrker jag under mycket, och sådana böcker har jag inte gett bort. En bok jag aldrig skulle göra mig av med är Birgitta Trotzigs ”Ett landskap”, den återvänder jag ofta till.

Anna Axfors separerade i vintras och flyttade till den nya lägenheten i Hjärup i mars. Nu har hon en ”minimalistisk bokhylla”. De böcker hon har kvar är på ett eller annat vis aktuella i hennes liv just för tillfället, säger hon.
Anna Axfors separerade i vintras och flyttade till den nya lägenheten i Hjärup i mars. Nu har hon en ”minimalistisk bokhylla”. De böcker hon har kvar är på ett eller annat vis aktuella i hennes liv just för tillfället, säger hon. Foto: Anders Hansson

Varför det?

– Den är sakral, har en lite helig känsla. Den är utmejslad med kniv känns det som, det står bara viktiga saker. Den är lite som Bibeln, väldigt allvarlig, ingen humor. Jag kan slå upp den lite när som helst, den säger nästan alltid någonting.

Hur fåfäng är du kring den fysiska bokhyllan. Inte så värst då?

– Jo, egentligen är jag det. Men jag har varit tvungen att prioritera. Jag separerade i vintras och flyttade hit i mars, så den fysiska bokhyllans utseende har inte varit prio ett i mitt liv. Det här är en nödlösning, men jag tycker inte att den är hisklig. Ska man ha bokhyllor ska det egentligen vara väggburna. Där jag bodde innan vi separerade hade vi många bokhyllor, det hade varit snyggare att fotografera. Men det är för sent.

Om man tycker att en bok är väldigt bra, är det för att den landar bra i den period man är i. Den behöver inte vara objektivt jättebra

Vilken är den senaste riktigt bra boken du läste?

– Wera von Essens ”En debutants dagbok” som kom ut för några år sedan. Jag har bläddrat i den innan och inte tyckt att den verkade så spännande. Men den landade väldigt bra i mitt liv just nu, så jag slukade den. Jag tänker att det ofta är så, att om man tycker att en bok är väldigt bra, är det för att den landar bra i den period man är i. Den behöver inte vara objektivt jättebra, och man behöver inte tycka det i resten av sitt liv.

Varför var den bra i ditt liv just nu?

– Den är flödesskriven och har en ocensurerad stil. Hon skriver om allt från sex till litteratur, relationen till sin mamma, sina vänner, sitt skrivande, sinnesutvidgande droger som hon tar och om att vara fattig fast hon är adlig. Hon är liksom fattig för tillfället.

Tillåter du dig en e-bok då och då?

– Verkligen. Nu delar jag e-boksapp med mitt ex. Jag vet inte om man får det, Storytel kanske skickar en faktura nu? Men jag har sagt till mitt ex att han aldrig någonsin får radera sitt konto, för jag har så mycket sparat där. Där har jag bokmärken och citat jag återvänder till. Men om jag skulle läsa en bok där och älska den har jag förstås inget emot att köpa den.

På arbetsbordet ligger bland annat Tomas Espedals ”Mot konsten”, som Anna Axfors tänkt läsa senare i sommar.
På arbetsbordet ligger bland annat Tomas Espedals ”Mot konsten”, som Anna Axfors tänkt läsa senare i sommar. Foto: Anders Hansson

Vet du hur många böcker du äger nu efter den hårda rensningen?

– Vad kan det vara? Säg 130 böcker totalt. Jag har en hylla i förrådet också, med böcker jag ska använda senare, i kommande texter eller så. Det är en bokhylla för ”sen-projekt”.

Läste du mycket som barn?

– Ja, jag läste jättemycket, nästan mer än jag läser nu. ”Harry Potter” såklart. Annika Thors ”En ö i havet”. Och en bok jag hittade när jag flyttade, ”Balladen om Sandra Ess” av Cannie Möller. Jag kände att jag måste läsa den en gång till innan jag slänger den, för den betydde så mycket. Den handlar om en strulig tonårstjej som är kär i en strulig kille. När hon kommer på honom med en annan tjej kastar hon en sten på honom så att han nästan dör. Hon blir gravid också och får jobb på ett sjukhem för gamla. Det är en ganska brutal handling.

Vad är det pinsammaste du har i din bokhylla?

– Jag tycker inte att det är så pinsamt. Jo, det kan vara lite pinsamt om någon är hemma hos en och säger: ”Åh den här är så bra.” Och så har man själv inte läst den boken än. Då måste man förklara det.

Hur långt tycker du att man måste läsa innan man ger upp?

– 100 sidor brukar jag säga. Det gör ont att lägga ifrån sig en bok innan man läst 100 sidor, jag vill gärna ge den en chans, sedan har författaren haft god tid på sig att övertyga.

Anna Axfors läser ofta sittande bland barnens dockor och leksaker. ”Jag hade gärna haft en dyr designerfåtölj att läsa i”, säger hon.
Anna Axfors läser ofta sittande bland barnens dockor och leksaker. ”Jag hade gärna haft en dyr designerfåtölj att läsa i”, säger hon. Foto: Anders Hansson

Vilka är klassikerna som du är stressad över att inte ha läst?

– ”Anna Karenina”. Den vill jag kunna säga att jag älskade. Jag har läst typ en fjärdedel, men den var nästan för bra, den uppslukade mig för mycket, jag tänkte att jag inte hade tid just då. Och sedan har det inte blivit av att jag tagit upp den igen. Men att kunna skriva så mycket text, och att den ändå är så koncentrerad, det är jag ganska imponerad av.

Och någon klassiker du är glad att du har läst?

– ”Madame Bovary” hade jag länge på listan över klassiker att läsa, den läste jag nyligen. Den var bra, men lite plottrig. Man orkar egentligen inte läsa alla detaljer. Jag läste många klassiker när jag var 19. Jag tror det är bra att läsa en del av dem när man är ung, så har man det gjort sedan. Jag har läst ”Det går an”, den var inte alls bra.

Vem skulle du vilja skrev ditt livs historia?

– Då tar jag Tolstoj. Han hade gärna fått skriva om mitt liv.

Vad läser du i sommar?

– Teju Coles roman ”Varje dag är tjuvens dag”. Jag har läst hans essäer, och tycker mycket om språket. Han skriver rakt på, det som är viktigt. Jag vill också läsa Bruno K. Öijers samlade dikter. Den har jag haft sedan jag var 12 år, kollat i ibland, men aldrig fastnat för. Det är rätt coolt att man kan ha en bok i 20 år, för jag tror att jag har sparat den av en anledning. Nu känns den rätt i livet.

Läs mer i DN:s artikelserie ”Bokstavligt talat”.

Ämnen i artikeln

Böcker
Skåne
Malmö
Lund
Poesi

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt