Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 18:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/arets-tidskrift-aiolos-stammer-upp-till-apokalyps/

BÖCKER

Årets tidskrift Aiolos stämmer upp till apokalyps

Årets tidskrift är utnämnd, och den heter Aiolos. Nya numret handlar om apokalypsen, och glömmer inte varifrån uttrycket egentligen kommer. Man gör också helt klart varför det är så relevant.

I förra veckan korades tidskriften Aiolos till Årets kulturtidskrift 2021. Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter, som delar ut priset, skriver i sin motivering om hur ”Initierade och namnkunniga skribenter djupdyker i omfångsrika, tematiska nummer; utforskar, nyanserar och lyfter fram oväntade ingångsvinklar som vidgar perspektiven och fäster läsarens blick på både detaljer och helheter”. Så sant. Dess tal är (70-71) och har som tidstypiskt tema ”Apokalyps” och är en drygt 220-sidig vandring i de sista dagarnas heliga och oheliga. En stor poäng med numret är att man är en aning mindre vidlyftig i hur man förhåller sig till begreppet: visst finns här en del zombier, pandemier och klimatkatastrofer att diskutera, men numret återkommer till Uppenbarelsebokens hantering av apokalypsen. Även asatrons variant behandlas, av John Swedenmark. Numrets konstnär är den oförliknelige Jesper Waldersten, som hanterar svärtan med briljans.

Ämnen i artikeln

Böcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt