Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-30 09:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/arlo-parks-stilval-ar-i-samklang-med-tiden-men-lider-av-brist-pa-bett/

MUSIK | RECENSION

Arlo Parks stilval är i samklang med tiden, men lider av brist på bett

Brittiska Arlo Parks debut för två år sedan belönades med prestigefyllda Mercury-priset. Nu är uppföljaren här.
Foto: Transgressive/PIAS

Två år efter succédebut och Mercury-pris följer Arlo Parks upp med en soulpop som soundmässigt är i samklang med tiden, men sockersöt i överkant, skriver Sara Martinsson.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Pop

Betyg: 3. Betygsskala: 0 till 5.

Arlo Parks

”My soft machine”

(Transgressive/PIAS)

Hennes debutalbum var det mest omtalade coronavåren 2021. Då blott 20-åriga Arlo Parks avancerade inom loppet av ett fåtal månader från okänd London-talang till uppvärmare åt arenaakter som Harry Styles och Billie Eilish. Succéskivan ”Collapsed in sunbeams” kammade hem det prestigefyllda Mercury-priset. Två år senare kommer nu uppföljaren, redo att bevisa att upphovspersonen hör hemma på de stora scener som hon slungades ut på vid genombrottet.

Sedan sist har hon flyttat till LA. Där har hon, föga överraskande, rekryterat en rad proffslåtskrivare. Ariel Rechtshaid (HAIM) och Paul Epworth (Adele) tillhör de mest namnkunniga. Men här finns också Buddy Ross, som arbetat med Frank Ocean. Den hemmagjorda inramningen med gitarr och trummaskin som fick debuten att bitvis kännas enformig är nu ersatt av en varm, organisk instrumentering. Synthar, blås och riktiga trummor broderar fram en vinglig sorts soulpop vars sköra skildringar av förälskelse, kakor och hundvalpar låter som något Lykke Li hade kunnat kunna göra om hon debuterat i år och inte 2008.

Stilvalen är oemotsägligt i samklang med tiden. Men de är också sockersöta i överkant. Albumet som helhet upplevs således absolut som välgjort, men präktigt. Den illa placerade rockgitarren i ”Devotion” understryker snarare än maskerar bristen på bett.

Bästa spår: ”Room (red wings)”

Läs mer om musik och våra senaste skivrecensioner