Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-26 08:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/asa-wikforss-cancelkulturen-inte-det-stora-hotet-mot-forskningens-frihet/

KULTUR

Åsa Wikforss: Cancelkulturen inte det stora hotet mot forskningens frihet

Den akademiska friheten hotas i allt fler länder som en del av högernationalistiska politikers stegvisa nedmontering av demokratin. skriver Åsa Wikforss.
Foto: Roger Turesson, ATT

Det finns absolut exempel på skadliga tystnadsaktioner i universitetsvärlden. Men tanken om så kallad cancelkultur är en i grunden konspiratorisk och populistisk berättelse som underblåser vetenskapsmotstånd – och kan komma att användas för att legitimera verkliga inskränkningar av den akademiska friheten, skriver Åsa Wikforss.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.