Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 10:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/astor-piazzolla-som-delikat-kammarmusik/

Skivrecensioner

Astor Piazzolla som delikat kammarmusik

Patagonia Express Trio.
Patagonia Express Trio. Foto: Peter Adamik

Martin Nyström saknar bandoneonens pisksnärtar men njuter fullt ut av att höra insidan av Astor Piazzollas musik.

I Piazzollas ”De fyra årstiderna i Buenos Aires” anländer våren som på en cykel och sätter allt i rörelse, stillnar en stund i en romantiskt sinnad eftertänksamhet, innan den rullar vidare. Sommaren är stötig och het, hösten har något ensamt över sig, och vintern kommer med en insvepande känsla innan den ruskar av sig all sin tyngd.

Den här sviten inleder 2021:s första hyllning på cd av ”Piazzolla 100 år” där Patagonia Express Trio tolkar honom i ett delikat kammarmusikaliskt arrangemang. En klassisk länk till Piazzolla som förstärks genom de ypperliga bröderna Claudio och Oscar Bohórquez på cello och violin.

Men som också besvaras och får motstånd av trions firade tangopianist och kompositör – Gustavo Beytelmann som var en nära vän till Piazzolla och turnerade med honom 1977. Detta hörs inte minst i det mera modernistiskt sprakande mästerverket ”Grand Tango” med alla sina motsatta känslolägen.

Visst kan jag sakna bandoneonens pisksnärtar och vildjurstjut men njuter ändå fullt ut av att höra insidan av musiken. Den som är oberoende av dess materialitet. Som i ”Muerte del angel” där Piazzolla kommer som allra närmast sin förebild Bach.

Bästa spår: ”Las cuatro estaciones porteñas”

Läs mer om musik och fler texter av Martin Nyström

Ämnen i artikeln

Musik
Dagens skiva

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt