Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-27 03:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/att-atervanda-till-ett-land-dar-man-inte-ar-hemma/

Bokrecensioner

Att återvända till ett land där man inte är hemma

”Den riktiga solen” är Peimaneh Mollazehis debutroman.
”Den riktiga solen” är Peimaneh Mollazehis debutroman. Foto: Stefan Tell

Salman måste följa med sin familj till Iran, trots att han hellre vill åka på en vanlig charterresa som de andra i klassen. Peimaneh Mollazehi debuterar med en angelägen, men något avmätt, berättelse.

Peimaneh Mollazehi

”Den riktiga solen”

Lilla Piratförlaget, från 9 år

Genom ungdomslitteraturen får läsarna veta mycket om hur det är att komma som flykting till Sverige, inte minst genom Kajsa Gordans fina skildring i ”Om jag får stanna” som kom för några år sedan. Men hur många berättar om möjligheten, eller faran i, att tillfälligt resa tillbaka?

Peimaneh Mollazehi debuterar med en berättelse som återvänder till den trakt hon har rötter i, men som delvis utspelar sig i Sverige. Det är inte Salman, bokens huvudperson, som vill resa tillbaka till Iran med familjen för att han är nyfiken på sina rötter. Han är snarare ett barn vars längtan alla kan identifiera sig med. Han vill resa utomlands, som sina klasskamrater, men inte till den plats som markerar att han har ett annorlunda ursprung. Han vill åka till Spanien, på badsemester, som alla andra.

Det löftet går i kras när hans far behöver hjälpa sin syster, och resan går i stället till den plats som fadern en gång flytt ifrån.

Är det möjligt att återvända, och är det klokt att ta med sin familj? Kommer Salman och hans far att betraktas som svenskar eller som återvändare i Iran? Texten berättar sakligt och enkelt om mötet med Iran ur Salmans perspektiv.

En del farhågor besannas. Det är inte okomplicerat att hjälpa fasterns man ur fängelset, där han blivit satt efter att ha protesterat mot att byn saknade skola.

De dramatiska händelserna borde göra att spänningen stegrades, men det är som att sakligheten står i vägen. Berättelsen kommer aldrig riktigt nära Salman, trots att han är en bra huvudperson som egentligen inte vill resa. Salman bär inte på något rättvisepatos eller en ambition att ställa saker till rätta, och det är befriande. Samtidigt leder den något avmätta hållningen till att man som läsare aldrig riktigt berörs eller engageras av det som händer i Iran, av levnadsförhållanden, mötet med släkten och de hot som i slutskedet kommer från säkerhetspolisen.

Ändå är berättelsen viktig och angelägen. Peimaneh Mollazehis debut visar att hon kommer att kunna bidra med fler berättelser, både för de som känner igen sig och för andra, som behöver lära sig mer om hur världen ser ut.

Läs mer av Martin Hellström och mer om barnböcker.

Ämnen i artikeln

Böcker
Barnböcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt