Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-08 08:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/bafta-chans-for-ruben-ostlund/

FILM

Bafta-chans för Ruben Östlund

Dolly De Leon, i mitten, i ”Triangle of sadness”. De andra skådespelarna är Charlbi Dean och Vicki Berlin.
Foto: Landmark Media / Alamy Stock Photo

Han blev snuvad på vinst på Golden Globe-galan nyligen – men nu får Ruben Östlund en ny chans att få ett fint filmpris.

Hans ”Triangle of sadness” har två vinstchanser på den kommande Baftagalan.

TT Text

Den svenske regissören tävlar om priset med Tony Kushner och Steven Spielberg för ”The Fabelmans”, Martin McDonagh för ”The banshees of Inisherin”, Daniel Kwan och Daniel Scheinert för ”Everything everywhere all at once” och Todd Field för ”Tár”.

Även skådespelerskan Dolly De Leon kan vinna, i kategorin bästa kvinnliga biroll för sin insats i just ”Triangle of sadness”.

Ytterligare en vinstchans med svenskkoppling finns i kategorin som ger pris till den bästa debutfilmen av en brittisk manusförfattare, regissör eller producent. Där är den svenskfödda filmskaparen Marie Lidén nominerad för sin film ”Electric malady”.

Totalt är Netflix tyska filmatisering av ”På västfronten intet nytt” den film som har flest nomineringar: 14 stycken. Det gör den till en av de två icke engelskspråkiga filmer som fått flest Baftanomineringar genom tiderna – Ang Lees ”Crouching tiger, hidden dragon” hade lika många år 2001. Filmen, som är regisserad av Edward Berger, kan bland annat vinna pris för bästa film.

Tätt efter kommer Martin McDonaghs ”The banshees of Inisherin” som är nominerad i 10 kategorier, även den i bästa film-kategorin. Övriga nominerade i den kategorin är ”Elvis”, ”Everything everywhere all at once” och ”Tár”.

Baftagalan arrangeras av den brittiska filmakademin och äger rum i London den 19 februari.

Ämnen i artikeln

Film

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt