Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-17 08:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/bandmedlem-i-iced-earth-deltog-i-stormningen-av-kapitolium/

Kultur

Bandmedlem i Iced Earth deltog i stormningen av Kapitolium

Jon Schaffer under stormningen av USA:s kongress
Jon Schaffer under stormningen av USA:s kongress Foto: Roberto Schmidt,AFP

Jon Schaffer, gitarrist och grundare av metalbandet Iced Earth, var en av de som deltog i onsdagens upplopp i USA:s kongress i Washington DC.

”De leker med fel personer, tro mig”, sade Schaffer till tysk media kort innan stormningen.

Amerikanska tv-bolaget CBS publicerade en bild på Twitter som föreställer Jon Schaffer, frontman i det amerikanska metalbandet Iced Earth, i färd med att storma USA:s kongress tillsammans med ett antal Trumpanhängare. När tweeten publicerades med texten ”Polisen försöker återta kongressen från demonstranter” påpekade många Twitteranvändare att mannen på bilden är Jon Schaffer.

https://twitter.com/CBSNews/status/1346945806000140292?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1346948630180225024%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es3_&ref_url=https%3A%2F%2Floudwire.com%2Ficed-earth-jon-schaffer-pro-trump-mob-capitol-photo%2F

Tidigare samma dag gjorde Schaffer en intervju med tyska dagstidningen Die Welt där han berättar att han rest från sitt hem i delstaten Indiana till Washington för att delta i protesterna.

”De kommer att falla. De leker med fel personer, tro mig”, säger Jon Schaffer till Die Welt. Han fick också frågan om han trodde att protesterna skulle leda till upplopp varpå Schaffer svarade att ”om någon använder våld mot oss, kommer vi att agera därefter. Vi vill inte det, men vi är redo.”

Schaffer har tidigare vädrat missto mot staten och media, bland annat i podcasten ”Metalsucks”, där han lyft konspirationsteorier kring coronaviruset.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt