Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 18:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/barack-obama-gor-podd-med-bruce-springsteen/

Kultur

Barack Obama gör podd med Bruce Springsteen

Bruce Springsteen och Barack Obama i studion.
Bruce Springsteen och Barack Obama i studion. Foto: Rob DeMartin

Före detta president Obama och rockikonen Bruce Springsteen släpper en ny podd på Spotify. Tillsammans ska den oväntade duon diskutera en rad ämnen, som etnicitet och äktenskap, meddelar musiktjänsten på en presskonferens.

Satsningen görs tillsammans med Higher Ground, ett produktionsbolag grundat av Michelle och Barack Obama och som bland annat vunnit en Oscar för dokumentären ”American factory”.

Podcasten heter ”Renegades: Born in the USA” och beskrivs av Spotify som en ”personlig och fördjupande diskussion mellan två vänner”. Värdarna Obama och Springsteen utgår från sina egna, skilda upplevelser i livet när de resonerar kring ämnen som etnicitet, faderskap och utanförskap samt giftermål. De diskuterar även ett polariserat USA – dess historia, var landet befinner sig just nu och hur de går vidare därifrån.

Med orden ”Hur hamnade vi här? Hur kan vi hitta tillbaka till en mer förenad amerikansk historia?” introducerar Barack Obama podcastens första avsnitt. Den före detta presidenten passar även på att dela ut en känga till sin efterträdare, som han beskriver som ”diametralt motsatt” till allt han står för. Framför allt är det hanteringen av pandemin som ifrågasätts, men också hur Donald Trump spädde på ett redan delat USA.

Vidare förklarar Obama hur han och Springsteen, som på ytan kanske inte verkar ha mycket gemensamt, delar samma syn på jobb, familj och landet de älskar. Springsteens raspiga stämma ackompanjeras av Obamas retoriska träffsäkerhet över det 53 minuter långa första avsnittet där allvar varvas med skratt.

Enligt pressmeddelandet hoppas Obama och Springsteen kunna hitta ett sätt att koppla sitt ”individuella sökande efter mening, sanning och samhälle” med den större berättelsen om USA. Podcastens första två avsnitt släpptes på måndagen. Totalt ska det bli åtta avsnitt.

Ämnen i artikeln

Spotify
Barack Obama

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt