Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 05:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/beatpoeten-lawrence-ferlinghetti-dod/

Böcker

Beatpoeten Lawrence Ferlinghetti död

Lawrence Ferlinghett 2005.
Lawrence Ferlinghett 2005. Foto: Henny Ray Abrams/AP

Den amerikanske poeten Lawrence Ferlinghett är död. Han blev 101 år gammal.

TT Text

Ferlinghetti var en central gestalt inom beatgenerationen – en litterär rörelse och subkultur med författare som Jack Kerouac, Allen Ginsberg och William S Burroughs i förgrunden.

Själv tonade han ner sin roll.

– Jag brukar säga att jag inte var någon originalmedlem i beatgenerationen. Jag var mer killen som höll koll på butiken, sade Ferlinghetti till Los Angeles Times 2005.

Lawrence Ferlinghetti föddes i New York men startade 1953 tidskriften, bokhandeln och förlaget City Lights i San Francisco. Bokhandeln, där de andra omhuldade författarna höll till, är nu ett kulturminnesmärke.

City Lights gav 1956 ut Ginsbergs diktsamling ”Howl and other stories”, som innehöll då chockerande referenser till bland annat droganvändning och homosexualitet. Det ledde till ett åtal av Ferlinghetti för sedlighetsbrott, men han friades senare.

Ämnen i artikeln

Böcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt