Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 03:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/berorande-tidsdokument-av-nils-claesson/

Konstrecensioner

Berörande tidsdokument av Nils Claesson

Nils Claesson 1971, med Angela Davis på väggen
Nils Claesson 1971, med Angela Davis på väggen Foto: Nils Claesson

Familjefotografier är utgångspunkten för Nils Claessons installation på Södergalleriet Tegen 2. Magnus Bons känner igen sig.

Ett liv passerar revy i Nils Claessons utställning ”Peering into the black box” på Södergalleriet Tegen 2 (visas t o m 27/9). Familjefotografierna flödar både från mindre skärmar och projiceras i storformat, till medskaparen Dror Feilers suggestiva ljudmatta. De fem bildströmmarna har varsin atmosfärisk musikslinga, allt mixat i ett kretslopp av föränderliga intryck. Vänner och familj, stad och land, vinter och sommar. Färg och svartvitt.

Den aldrig sinande strömmen av bilder förvandlar gallerirummet till en sorts evighetsmaskin. Omsluter mig som ett levande bildminne. Jag känner igen mig, trots att de flesta personerna är okända för mig. Men vi har alla ett liknande material liggande hemma, bland våra osorterade familjebilder. I gamla fotoalbum. En melankolisk ilning far genom huvudet, en insikt om att det jag ser så tydligt är dåtid – levd tid. Ljusprojektiler från i går. Dagens selfier och mobilbilder har ju en helt annan perfektion. Ja hur påverkar tekniken våra minnen?

Genom enklast tänkbara grepp har Nils Claesson skapat ett tidsdokument. Ogripbart, ändå berörande.

Ämnen i artikeln

Konst

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt