Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-28 17:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/birgitta-rubin-har-ar-de-sex-basta-utstallningarna-just-nu-6/

KONST | KOMMENTAR

Birgitta Rubin: Här är de sex bästa utställningarna just nu

Ester Almqvist, ”Novemberplöjning”, 1914.
Foto: Jönköpings läns museum

Blomsterprakt, trolleritrick och talande skulpturer. DN:s konstredaktör Birgitta Rubin tipsar om nya, sevärda konstutställningar i Stockholm.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Johan Krouthén, ”Trädgårdsinteriör från Linköping”, 1887 -88.
Foto: Nationalmuseum

”Trädgården – konst och natur under sex sekler”

Nationalmuseum, Stockholm. Visas t o m 7/1 2024

Mitt i snökaoset bjuder Nationalmuseum på grönska och blomsterprakt i storsatsningen ”Trädgården”. Utställningen handlar om trädgården som konst och arkitektur, med allt ifrån prunkande paradismotiv, ritningar av påkostade slottsträdgårdar och utsmyckningar som labyrinter eller vattenspel, till gestaltad natur i orangerier och konstnärers regi. En rik berättelse, såväl visuellt som faktamässigt, om skiftande ideal i konst- och trädgårdshistorien.

Ellen Trotzig, ”Kåseberga strand”, 1929.
Foto: Malmö Museer

”Kvinnliga pionjärer. Visionära landskap”

Waldemarsudde, Stockholm. Visas t o m 20/8

Waldemarsudde lyfter fram fyra mindre kända kvinnor som var aktiva landskapsmålare runt förra sekelskiftet. Anna Boberg förmedlade tidigt arktiska naturupplevelser medan Ellen Trotzig dubbades till ”Österlens första målarinna” för sina monumentala backlandskap. Även Charlotte Wahlström och Ester Almqvist målade i Skåne men i nordväst, fångade av klippor och ljunghedar. Urval och benämningar kan diskuteras men här ingår många fantastiskt fina landskapsmålningar.

Bild 1 av 3
Foto: Jean-Baptiste Béranger
Bild 3 av 3
Foto: Samling Magasin III

Maya Attoun. ”Solar mountains & broken hearts”

Magasin III museum for contemporary art, Stockholm. Visas t o m 17/6

Den israeliska konstnären Maya Attoun dog oväntat i somras och ”Solar mountains & broken hearts” har blivit en minnesutställning. Här ingår tre suggestiva och säregna verksserier av Attoun, som alla är minutiöst tecknade i blyerts och kan tolkas som en reaktion på klimatkrisen. Parallellt med detta visar Magasin III flera mindre temautställningar med innovativa och fängslande verk ur samlingen, plus dialoger konstnärer emellan.

Bild 1 av 2
Foto: Jean-Baptiste Béranger
Bild 2 av 2
Foto: Jean-Baptiste Béranger

”Peter Geschwind. After image”

Bonniers konsthall, Stockholm. Visas t o m 2/4

Peter Geschwind hann planera totalinstallationen ”After image” på Bonniers konsthall före sin sorgliga bortgång 2021. I mörklagda salar lever nu hans allkonstverk sitt eget liv, det Geschwind kallade ”verklighetsanimationer”. I dessa trolleritrick samspelar ljus och ljud – städattiraljer tycks dansa, stolar förflytta sig, läskmuggar slurpa. Konst att förundras över för både vuxna och barn. Parallellt visas utställningen ”Stuff it”, en vild version av ”Vårsalongen”.

Gunvor Nelson, stillbild ur ”Schmeerguntz”, 1966.
Foto: Gunvor Nelson/ Filmform

Gunvor Nelson och Sara Broos. ”Personal films”

Kulturhuset, Stockholm. Visas t o m 9/4

Gunvor Nelson född 1931 och Sara Broos född 1977 är båda experimentella filmare från Värmland. På Kulturhuset möts de nu över generationsgränserna med ett gemensamt projekt men även egna filmer. Nelson flyttade till USA på 50-talet och i hennes samhällskritiska och komiska avantgardefilmer krockar dåtidens kvinnoideal med den skitiga verkligheten. Broos är mest känd för sin dokumentär om Lars Lerin men är här även representerad med flera personliga konstfilmer.

Bild 1 av 2
Foto: © Sören Vilks
Bild 2 av 2
Foto: © Sören Vilks

Karl Dunér. ”PING”

Benhuset, Stockholm. Föreställning 17-18/3 (biljetter@benhuset.se), utställning t o m 1/4

Karl Dunér är både teaterregissör och konstnär, aktuell med utställningen/ föreställningen ”PING” i stämningsmättade Benhuset på Katarina kyrkogård. Dunérs genreöverskridande konst är djupt originell – här rörliga dockor och talande skulpturer inspirerade av japansk dockteater och texter av bland andra absurdisten Beckett. Skulpturerna styrs av slumpen och ackompanjeras i föreställningen av såväl musiker som en förunderlig marionettdocka.

Läs mer om konst