Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-31 05:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/bjorn-wiman-invalen-visar-att-det-finns-ljus-i-anden-pa-akademiens-morka-tunnel/

Böcker

Björn Wiman: Invalen visar att det finns ljus i änden på Akademiens mörka tunnel

Steve Sem-Sandberg och Ingrid Carlberg.
Steve Sem-Sandberg och Ingrid Carlberg. Foto: Alexander Mahmoud, Paul Hansen

Två nya ledamöter har valts in i Svenska Akademien – en självklar och en mer överraskande, men båda glädjande. DN:s kulturchef Björn Wiman kommenterar.

Steve Sem-Sandberg och Ingrid Carlberg till Svenska Akademien. Kanske kan man för första gången på många år börja skymta ett ljus i institutionens mörka tunnel.

Båda är i ordets rätta betydelse framstående. Att Steve Sem-Sandberg tar plats i Svenska Akademien är inte mycket att säga om – han står i en klass för sig i sin generation och är en av Sveriges i dag främsta internationella romanförfattare. Hans litteratur rör sig på den nivå som Akademien själva har brukat belöna i Nobelprissammanhang, med teman som kretsar kring Europas förflutna, Förintelsen och människan som vittne i den stora historiens spel. Ingen som har läst den mäktiga romanen ”De fattiga i Łódź” från 2009 kan glömma den. Hade Svenska Akademien varit en välfungerande institution hade Steve Sem-Sandberg suttit där sedan länge.

Invalet av Ingrid Carlberg är en större överraskning – och därför mycket glädjande. Jag känner henne som en rolig person och en starkt integritetsfull journalist och författare som kommer att bredda Akademiens kompetens på det facklitterära området. Som intellektuell har hon en grundmurad förståelse för de djupgående farorna med de auktoritära tankesätt som i dag växer sig breda i världen. Med den insikten kan hon stärka Akademiens minst sagt böjliga moraliska ryggrad och ge den en sann förståelse för hur lögner och propaganda kan bryta ner ett samhälle och dess institutioner.

Ingrid Carlbergs biografier om Raoul Wallenberg och Alfred Nobel är prisade storverk – i synnerhet det senare tillför naturligtvis passande kompetens för den prisutdelande församlingen. I samband med Akademiens djupa kris våren 2018 gav Carlberg i en artikel i DN ett historiskt perspektiv på prisinstiftarens avsikter. ”Inget upprörde Alfred Nobel så mycket”, inskärpte Carlberg, ”som intriger och kotterier, oförtjänta belöningar, humbug och prål”.

Läs mer

Ingrid Carlberg och Steve Sem-Sandberg till Akademien

Fler nyheter om Svenska Akademien

Ämnen i artikeln

Böcker
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt