Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-27 20:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/bonnier-och-gota-media-koper-skanska-tidningar/

KULTUR

Bonnier och Gota Media köper skånska tidningskonkurrenter

Foto: Jon Willén/TT

De två mediekoncernerna Bonnier News och Gota Media går samman och köper två tidningskonkurrenter på den skånska marknaden: Skånska Dagbladet och Norra Skåne, som de senaste åren har gått med förlust.

– Lite tråkigt att det bara är några få ägare kvar inom det svenska tidningslandskapet, säger medieanalytikern Olle Lidbom.

AB Skånska Dagbladet är en lokalt ägd tidningskoncern som består av Skånska Dagbladet och Norra Skåne. Koncernen har de senaste åren uppvisat förlustresultat, och i dag når titlarna totalt 25 000 prenumeranter.

Nu går Bonniers mediekoncern för lokaltidningar och Gota Media samman och köper de två tidningarna. Sammanslagningen blev känd tidigare i juli. Enligt pressmeddelandet är ambitionen med förvärvet att ”vända de bägge varumärkena till lönsamhet”, framför allt genom att stärka den journalistiska kvaliteten.

– Skånska Dagbladets ägare ville sälja och vi svarade att vi var intresserade. Hela vår strategi bygger på att utveckla lokala tidningar och därigenom öka den lokala bevakningen – samtidigt som vi får Bonnier News Local att växa. Så vi fortsätter med det arbete vi redan har påbörjat. Både Skånskan och Norra Skåne har fina traditioner som är viktiga att värna, och båda tidningarna kommer att behålla sina politiska inriktningar, säger Mikael Nestius, affärsområdeschef på Bonnier News Local.

AB Skånska Dagbladets vd samt chefredaktör för tidningen, Lars Sjögren, är nöjd över beslutet.

”Mina uppdragsgivare är glada att vi har hittat en lösning där två av Sveriges främsta publicistiska företrädare förvärvar, och därmed säkrar, den långsiktiga överlevnaden av Skånska Dagbladet och Norra Skåne”, säger han i pressmeddelandet:

”För att hänga med i den allt mer tilltagande digitala transformation krävs så stora investeringar att en liten aktör utsätter sig för stor risk. Dessa risker minskar i och med affären, och därmed säkras utgivningen på lång sikt.”

Men sammanslagningen har också mötts av kritik. Csaba Bene Perlenberg, politisk redaktör på Jönköpings-Posten, som sedan i fjol ingår i Bonnier News Local, skriver i en ledare att Bonnierkoncernens ökade ägande riskerar att skada läsares förtroende för titlarnas självständighet.

Han lyfter också den ökade risk som minskad konkurrens kan medföra: ”Konkurrensverket bör kraftigt överväga om det är i publicistikens intresse med på papperet ökad mångfald av ägande, när det i praktiken får en direkt motsatt effekt”, skriver han.

Medieanalytikern Olle Lidbom instämmer i att fler ägare inom medielandskapet hade varit av godo.

– Det hade varit positivt, inte minst för ökad konkurrens om både läsare och annonsörer. Men man får vara realistisk och titta på alternativet. Att kunna driva vidare små medieföretag har visat sig omöjligt på alla marknader. Då framstår detta som en hyfsat bra lösning om man vill behålla journalistik på lokal nivå, säger Olle Lidbom.

I grunden är han välvilligt inställd till köpet, som han jämför med Bonniers tidigare investeringar inom lokaltidningsjournalistik.

– Det fanns många farhågor inför Bonniers köp av Mittmedia, men de kom på skam. Bonnier har visat att man vill bygga en stark och lokal närvaro. På det sättet är det positivt med en ägare med stark ekonomi. Sedan är det väl lite tråkigt att det bara är några få ägare kvar inom det svenska tidningslandskapet, men sådan ser trenden ut även internationellt, säger Olle Lidbom.

Prislappen för köpet är inte känd, och AB Skånska Dagbladet och dess ägarbolag måste först godkänna köpet innan transaktionen kan slutföras.

Läs mer:

Bonnier News och Amedia köper mediekoncernen Mittmedia

Ämnen i artikeln

Skåne

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt