Det brokiga projektet Bottenviken tolkar ett rikt urval av finsk popmusik på svenska och finlandssvensk dialekt. Det lyckade konceptet är en kulturgärning, skriver Johanna Paulsson.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-30 09:22
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/bottenviken-far-oss-att-lyssna-pa-finland/

Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
Indiepop
Bottenviken
”Du och jag – ett rike – ett land”
(Brottby Records)
Bottenviken är den nordligaste delen av Östersjön och ett passande namn på ett musikprojekt som också befinner sig mittemellan Finland och Sverige. På albumet ”Du och jag – ett rike – ett land” har musikerna Love Antell (Florence Valentin) och Mattias Björkas (Vasas flora och fauna) slagit sig ihop med radiojournalisten Thella Johnson – aktuell med debutromanen ”Fred” om syskonförhållandet mellan de båda grannländerna som en gång var ett.
Skivan har tillkommit parallellt med trions poddserie ”Vi lyssnar på Finland”. Tillsammans med en rad andra musiker tolkar de ett rikt urval av finsk popmusik på svenska och ibland finlandssvensk dialekt. Det lyckade konceptet består inte enbart i översättningarna, utan även i arrangemangen. Särskilt fint blir det med körstämmorna och stråkarna i vemodiga ”Våren” (”Onni” av vokalgruppen Rajaton). Det här är en kulturgärning – inte bara för en vanlig svensk publik, utan även för oss med finlandssvenska rötter som till skillnad från sverigefinnar inte har finska som modersmål.
Så har det lika drastiska som osentimentala spåret ”Inte ens änglar kan flyga utan vingar” fått mig att upptäcka originalet med synthiga syskonduon Maustetytöt som jag annars inte hade förstått ett ord av.
Bästa spår: ”Inte ens änglar kan flyga utan vingar”
Läs mer om musik och våra senaste skivrecensioner