Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-02 08:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/boy-from-heaven-blir-sveriges-oscarsbidrag/

KULTUR

”Boy from heaven” blir Sveriges Oscarsbidrag

”Boy from heaven”
Foto: Triart

Tarik Salehs film ”Boy from heaven” blir det svenska Oscarsbidraget. Det meddelade Svenska Filminstitutet på en presskonferens på torsdagen.

Filmen är en politisk dramathriller som utspelar sig i skärningspunkten mellan Egyptens politiska och religiösa elit. I filmen spelar Fares Fares en slug säkerhetsagent som utnyttjar en ung fiskarpojke som en spelbricka i försöken att ta kontroll över det anrika Al-Azharuniversitetet i Kairo, sunnimuslimernas absoluta maktcentrum i världen.

Tarik Saleh
Foto: Mehdi Chebil

– Jag är så glad och hedrad, för Sverige är en stor filmnation, så att bli utvald är fantastiskt för man tävlar mot så bra filmer, säger Tarik Saleh via videolänk från Frankrike på presskonferensen.

– Jag är otroligt stolt över att få representera Sverige. Jag är inte nationalist i det att man ska vara stolt över vara svensk, det tycker jag är idiotiskt – för det är en slump att du är född där. Däremot kan vi vara stolta över saker vi åstadkommer, det är något helt annat.

Filmen prisades även på filmfestivalen i Cannes i år.

Salehs förra film, i vilken Fares Fares också spelade huvudrollen, ”The Nile Hilton incident”, vann juryns stora pris på Sundance Film Festival 2017.

Filmen har svensk biopremiär den 18 november. Den 95:e Oscarsgalan går av stapeln den 12 mars 2023.

Läs mer:

Tarik Saleh: ”Västvärlden är besatt av islam utan att förstå”

Ämnen i artikeln

Oscarsgalan

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt