Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-02 12:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/brottsutredningar-efter-dodsfallen-i-houston/

KULTUR

Brottsutredningar efter dödsfallen i Houston

Blommor utanför NRG Park i Houston där musikfestivalen Astroworld avbröts efter fredagens dödliga tragedi.
Blommor utanför NRG Park i Houston där musikfestivalen Astroworld avbröts efter fredagens dödliga tragedi. Foto: Alex Bierens de Haan/AFP

Minst två förundersökningar har inletts efter de åtta dödsfallen på musikfestivalen Astroworld i amerikanska Houston. En utredning rör mordmisstankar.

Domaren i Harris County, Lina Hidalgo, säger att man inlett en utredning av tragedin som på fredagen skakade musikfestivalen Astroworld där åtminstone åtta personer dödades. Kanske var säkerhetsföreskrifterna otillräckliga, kanske följdes de inte, resonerar hon.

Dödsoffren var mellan 14 och 27 år gamla, och deras kroppar genomgår obduktion under helgen för att snarast kunna få ledtrådar till dödsorsakerna och att anhöriga ska få fortsätta sorgeprocessen. Drygt 300 personer skadades varav 25 vårdats på sjukhus för bland annat hjärtstillestånd.

Många konsertbesökare har vittnat om extrem trängsel i fullständigt kaos, vilket gjort det omöjligt att komma upp igen om man sugits ned på marken. Polisen utreder också rykten om att någon eller några attackerat människor med någon droginjektion, bland annat efter en väktares påstående om att vara drabbad och tillfrisknat efter naloxon, ett motgift mot opioider.

Houstonpolisens chef Troy Finner betonar att det är rykten och uppmanar alla att undvika spekulationer. Utredningen kommer att ta minst flera veckor, sannolikt längre, enligt borgmästaren Sylvester Turner.

Tumultet började strax efter 21-tiden, lokal tid, och kulminerade en halvtimme senare. Hemmasonen Travis Scott som uppträdde avbröt sitt framförande flera gånger för att få bukt med situationen, men han säger på sociala medier att han inte riktigt kunnat förstå omfattningen.

– Mina fans betyder verkligen allt för mig och jag vill alltid lämna dem med en positiv upplevelse. Varje gång jag ser något pågå pausar jag showen och hoppas på att de ska få den hjälp de behöver, jag kunde bara inte föreställa mig allvaret i situationen, säger Travis Scott på Instagram.

– Alltså, jag är ärligt talat helt förstörd, jag hade aldrig kunnat föreställa mig något liknande hända. Jag ska göra allt jag kan för att hålla er uppdaterade, informerade om om vad som händer. Jag älskar er alla.

Travis Scott kallar sina fans för ”ragers”, ungefär ”härjare”, och har flera gånger förr haft publikhav som urartat till skadefylld villervalla. 2015 greps han för förargelseväckande beteende fem minuter in på sin Lollapalooza-konsert i Chicago och två år senare dömdes han för att på samma sätt ha uppviglat konsertbesökare i Arkansas.

Läs mer:

Travis Scott efter tragedin – ”Jag är förkrossad”

Ämnen i artikeln

Texas

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt