Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-02 08:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/carsten-jensen-sex-grundregler-for-demagogisk-flyktingfientlighet/

KULTURDEBATT

Carsten Jensen: Sex grundregler för demagogisk flyktingfientlighet

Danmarks statsminister Mette Frederiksen.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: Geoffroy van der Hasselt

Man kan inte missta sig på budskapet: I Danmark ska det mänskliga ogräset rensas bort. ”Noll flyktingar”, har statsminister Mette Frederiksen bombastiskt lovat. Under våren har den offentliga debatten blivit ännu råare. Carsten Jensen synar argumenten.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

När den norska diplomaten Jan Egeland kallar Danmarks flyktingpolitik ett skräckexempel , och tillägger att den är ”småaktig, inskränkt och hycklande”, kommer det ingen reaktion från landets socialdemokratiska regering.

Det gör det däremot om danskar uttalar sig kritiskt.

Socialdemokraterna svarar inte med argument utan med utstuderade smädelsekampanjer där kritikernas sociala status, inkomster och adresser spelar en viktig roll. Avsikten är uppenbarligen att göra det obehagligt att delta i den offentliga debatten om man inte står bakom regeringens flyktingpolitik.

Carsten Jensen.
Carsten Jensen. Foto: Jessica Gow/TT

Ensamma i Europa har den danska regeringen gjort bedömningen att det är säkert för syriska flyktingar att återvända till det ödelagda, krigshärjade land där mannen de flydde från, diktatorn Bashir al-Assad, har återtagit kontrollen över stora områden. Beslutet, som utlöste Jan Egelands kritik, har även i Danmark lett till en lång rad protester. Det finns också planer på att skicka framtida asylsökande till läger i Rwanda i Afrika och låta dem göra sina ansökningar därifrån.

Den populära skådespelaren Pilou Asbæk, internationellt känd för roller i ”Borgen” och ”Game of Thrones”, är en av dem som protesterat. På Twitter skriver han att den socialdemokratiska asylpolitiken ger honom ohyggliga associationer. Han ironiserar och låtsas att han inte kan hitta det rätta ordet. Vad var det nu det kallades senaste gången oönskade människor internerades i läger?

Mer står det inte. Men det räcker för den regerande socialdemokratin. Prominenta företrädare inleder en smädelsekampanj mot Pilou Asbæk. Folketingsledamoten Lars Aslan Rasmussen kallar skådespelaren ”girig” och ”ynklig” och ”groteskt svinaktig”. Det sista syftar inte på Pilou Asbæks Twitterkommentar utan på hans medverkan i en reklamkampanj för bettingbolaget Bet365. Lars Aslan Rasmussen försvarar alltså inte regeringens politik utan angriper i stället Pilou Asbæks integritet. Skådespelaren har inte rätt till några som helst åsikter eftersom han är ”girig”.

Ensamma i Europa har den danska regeringen gjort bedömningen att det är säkert för syriska flyktingar att återvända till sitt krigshärjade land.
Ensamma i Europa har den danska regeringen gjort bedömningen att det är säkert för syriska flyktingar att återvända till sitt krigshärjade land. Foto: Carsten Rehder/TT

Inte heller Malthe Johan Poulsen, en annan medlem i det som ordföranden för skådespelarenas fackförbund, Benjamin Boe Rasmussen, med satirisk precision har beskrivit som socialdemokraternas dödspatrull, vill ge sig in i diskussionen om socialdemokratins asylpolitik. Liksom sin vapenbroder Lars Aslan väljer han i stället att frånkänna Pilou Asbæk rätten att yttra sig.

Asbæk är ”välbärgad”, och man förstår att det diskvalificerar den som vill delta i den demokratiska debatten. Skådespelaren tillhör ”den kreativa klassen”, och det är en klart försvårande omständighet. Så kommer det avgörande i bevisföringen: ”Han blir inte överfallen i pendeltåget på väg hem.” Asbæk har heller inte varit med om att få sina barns skolgång förstörd av ”problem”.

Det intressanta med Poulsens uttalande är att han inte nämner vilka det är som överfaller passagerare på pendeltåget och att han inte heller tycker att han ska uppge vilka det är som skapar problem i skolan. I hans vi-och-dom-tänkande  behövs inte det. Inga etniska danskar har någonsin överfallit andra medborgare. Det gör bara de som kommer från Mellanöstern. Inga etniska danska barn har någonsin skapat problem i skolan. Det gör bara de som kommer från Mellanöstern.

Socialdemokraternas utlänningspolitiska talesperson Rasmus Stoklund hävdat att de unga syriernas skäl för att inte vilja återvända hem är att Syrien ”är ett land där det är lite trist att bo”. Ingen journalist ber honom definiera tristess.

I ett inlägg på Facebook berättar Rasmus Stoklund om sitt arbete hemma i trädgården och rasar samtidigt mot kriminella utlänningar. Inlägget illustreras med en hink fylld med ogräs. Man kan inte missta sig på budskapet: I Danmark ska det mänskliga ogräset rensas bort.

I sin fixering vid kriminella utlänningar är Stoklund uppenbarligen starkt inspirerad av ”Syrienblog”, en rabiat pro-Assadblogg som lyfter fram syriska flyktingar som hamnat i rätten i Danmark, anklagade för att ha begått brott. Oavsett om de blivit dömda elle frikända hängs de ut med namn och bild, adress och mobilnummer och deras kvinnliga släktingar beskrivs som prostituerade eller skamlöst promiskuösa.

Nu är det inte behandlingen av kriminella utlänningar som har utlöst den våldsamma debatten om flyktingar i Danmark, utan utvisningen av unga syrier till ett krigshärjat land. Men Stoklunds tydliga avsikt är att få oss att betrakta alla utlänningar som kriminella som inte förtjänar något annat än hårda tag. När vi hör ordet ”syrier” är det inte unga syriska flickor som ska ta dansk studentexamen vi ska se framför oss.. Det är en utländsk gangster vi ska ha på näthinnan.

När en undersökning från analysinstitutet Kraka visar att invandrare är långt bättre utbildade och integrerade än vad som framgår i medier och av uttalanden från politiker påpekar den socialdemokratiska utlänningspolitiska talespersonen att också terroristerna som genomförde angreppet på tvillingtornen i New York var välutbildade och välintegrerade. Om en invandrare är arbetslös eller har ett välbetalt jobb spelar ingen roll. Hotet mot danska värderingar är detsamma.

”Noll flyktingar”, har statsminister Mette Frederiksen bombastiskt lovat. Under åren 2017 till 2019 välkomnade hennes parti, som på den tiden var i opposition, att det inte kom några flyktingar på FN-kvot till Danmark. Under den nya socialdemokratiska regeringens första år kom det 30.

Löftet om noll flyktingar i en värld där antalet flyktingar ökar dag för dag kräver helt speciella debattregler. Hur får man en avvisning av en människa i nöd att te sig som en god gärning?

Här är de sex grundregler för demagogisk praktik som den danska regeringen och dess talespersoner använder sig av.

Regel nr 1: Låtsas som om EU inte existerar och att Danmark står ensamt i världen inför 80 miljoner flyktingar. Det är därför varje flyktingväns plikt att förklara hur ett litet land ska kunna försörja 80 miljoner människor

Regel nr 2: Misstänkliggör de flyktingar som kommer hit. Alla tillhör en flyktingelit. Annars skulle de inte ha råd att betala flyktingsmugglarna.

Regel nr 3: Låtsas som om krigen i Syrien och Afghanistan är slut sedan länge och att flyktingarna bara blir kvar här för att de är bekväma eller lata.

Regel nr 4: Nämn alltid att de som uttalar sig till förmån för flyktingar i Danmark själva inte skulle kunna drömma om ha en flykting boende hos sig och därmed har stämplat sig själva som hycklare.  Antyd dessutom att de som medlemmar av den övre medelklassen inte har någon rätt att yttra sig.

Regel nr 5: Slå fast att det är av kärlek till flyktingarna som du vill hindra dem från att komma till Danmark. De ska ju ta sig över det farliga Medelhavet, där de drunknar, och det är flyktingvännernas fel. Lägren, där de kan stanna kvar i evighet, är i själva verket deras livbälten. Du är den verkliga humanisten eftersom du inte vill släppa in flyktingarna i ditt land.

Regel nr 6: Framställ med tårdrypande röst Danmark som ett land i nöd, som står med fundamentalister och flyktingar upp till halsen, och där undergången kommer att äga rum om fem minuter. Stängda gränser för evigt!

Större delen av världen kommer vid ankomsten till mitt land inte längre att mötas av en skylt där det står ”Velkommen til Danmark”.  Det finns inte heller längre någon skylt som säger ”Välkommen till debatten” om du som dansk skulle få lust att använda dig av din yttrandefrihet.

I den offentliga debatten rör du dig på egen risk om du säger emot socialdemokraterna och du gör klokt i att genast teckna en livförsäkring.

Översättning från danska: Per Svensson

Läs fler texter av Carsten Jensen:

”Evighetskriget i Afghanistan slutar i ett nederlag”

Ämnen i artikeln

Kulturdebatt

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt