Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-18 21:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/casper-clausens-krautcocktail-skiftar-betankligt/

Skivrecensioner

Casper Clausens krautcocktail skiftar betänkligt

Casper Clausen.
Casper Clausen. Foto: Hanna Sturm

Solodebuten ”Better way” låter som en sökande snubbes soundtrack till livet, skriver Johanna Paulsson.

Casper Clausen är en artist i ständig rörelse. Som sångare i danska experimentpopkollektivet Efterklang har han i tjugo års tid utforskat alltifrån smalare electronica till mer indiebetonad kammarpop och till och med opera.

För att bryta gamla vanor bildade kärntrion hobbyprojektet Liima och när de häromåret återuppfann moderbandet på danskspråkiga ”Altid sammen” stod Clausen i centrum på ett annat sätt än tidigare. Steget till solodebut känns på så sätt logiskt, även om soundet rör sig – för att inte säga flyter – i en annan riktning.

Själv har han beskrivit ”Better way” som en skiva om att hitta ett bättre sätt, älska starkare och falla hårdare. Framtoningen är flummigare, mer psykedelisk och ganska långt ifrån det uttryck som gjorde Efterklang populära. Det låter mer som en sökande snubbes soundtrack till livet som han omlokaliserat från Berlin till Lissabon.

Nittiotalets postrock och äldre rymdrock framträder samtidigt tydligt i backspegeln. Inte minst för att Peter ”Sonic Boom” Kember (Spacemen 3) mixat och medproducerat. Men Clausens kalejdoskopiska krautcocktail skiftar betänkligt mellan stjärnklart upplyftande spår och såsigare stunder av atmosfärisk melodilöshet.

Bästa spår: ”Used to think”, ”Feel it coming”

Läs mer om musik och fler texter av Johanna Paulsson

Ämnen i artikeln

Musik
Dagens skiva

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt