Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-02 13:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/champagne-och-kaviar-pa-hollywoodstjarnans-sista-resa/

KULTUR

Zsa Zsa Gabor till sista vilan i första klass

Zsa Zsa Gabors aska begravdes på tisdagen i Budapest.
Zsa Zsa Gabors aska begravdes på tisdagen i Budapest. Foto: Gergely Besenyei/AFP

En sista resa i första klass – med kaviar och champagne.

Fem år efter filmstjärnans död har Zsa Zsa Gabors ungerska begravning ägt rum – efter att hennes aska färdats från Los Angeles till Budapest.

– Hon ville ha ett firande av livet, inte en begravning, säger hennes man Frederic Prinz von Anhalt.

Den ungerskfödda skådespelaren Zsa Zsa Gabors aska jordsattes på tisdagen, fem år efter hennes död. Hennes aska förflyttades från Los Angeles till Budapest på glamouröst vis, i första klass med kaviar och champagne, rapporterar The Guardian.

Gabor begravdes på Budapests största kyrkogård, där hon nu får vila tillsammans med andra berömda ungerska skådespelare, författare och poeter.

Under tisdagens begravning var det många som ville lämna en sista hälsning till skådespelerskan.
Under tisdagens begravning var det många som ville lämna en sista hälsning till skådespelerskan. Foto: Gergely Besenyei/AFP

Sari Gabor föddes 1917 i en rik ungersk familj. 1936 utsågs hon till Miss Ungern.

Mitt under brinnande världskrig flyttade Sari och hennes äldre systrar till USA 1941 där hon under namnet Zsa Zsa Gabor slog igenom i Hollywood.

Hon gjorde många tv-framträdanden och drygt trettio filmroller, bland annat i ”Moulin Rouge” 1952 och ”Lili” 1953. Gabor blev också känd för att vara just det, känd. Zsa Zsa Gabor avled 99 år gammal i en hjärtinfarkt.

Gabor hann gifta sig hela nio gånger. Hennes sista make, Frederic Prinz von Anhalt, som hon gifte sig med 1986, sa att hon i testamentet uttryckte en önskan att begravas i Ungern.

Von Anhalt tog med urnan som innehöll tre fjärdedelar av hans älskades aska till Budapest. Resten stannar i Los Angeles.

Zsa Zsa Gabor's make Frederic Prinz von Anhalt tog med sig askan från Los Angeles till Budapest.
Zsa Zsa Gabor's make Frederic Prinz von Anhalt tog med sig askan från Los Angeles till Budapest. Foto: Gergely Besenyei/AFP

– Hon var första klass, hon hade sin egen sittplats och sitt pass, allt var där. Det var hennes sista resa. Hon brukade alltid resa i första klass. Hon hade sin champagne och kaviar, säger maken Frederic Prinz von Anhalt till Reuters – och lägger till att Gabor ville ha ”ett firande av livet, inte en begravning.”

Läs mer:

Mårten Blomkvist: Hon var bäst på att vara Hollywooddiva

Skådespelaren Zsa Zsa Gabor död

Ämnen i artikeln

Ungern
Hollywood

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt