Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 21:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/christer-hermansson-skriver-gripande-om-existentiellt-grubbel-i-oppna-kontorslandskap/

BOKRECENSIONER | RECENSION

Christer Hermansson skriver gripande om existentiellt grubbel i öppna kontorslandskap

Bild 1 av 3 Christer Hermansson
Foto: Jonas Malmström
Bild 2 av 3 Christer Hermansson
Foto: Mikaela Hermansson
Bild 3 av 3

Christer Hermanssons nya bok är en medlidsam skildring av mellanchefskapets mödor. Margit Richert njuter av vemodets poesi i ”Kontorschefen och cellisten”.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Som alla frilansare har jag ofta tröstat banksaldot med att cheferna, de stackarna, de måste sitta på hela dagarna på kontor. Skadeglatt har jag vältrat mig i den föreställda fasan: kaffemaskinens sura sump blandat med fruktkorgens förfall, ventilationens dova rosslande; lysrörsbleka dagrar i repig björkfaner.

Så drog pandemin in och ställde allt på ända. Herregud vad de gnällde, kontorsmänniskorna i min vänkrets! Det verkade på folk som om de fann ett slags mening i monotonin; som trivdes de bäst i öppna kontorslandskap? Jag förstod ingenting tills jag tvangs till ett Zoommöte där en olycklig chef satt fastklämd i barnets skrivbord.

Som av en händelse var det också en chef som stack åt mig Christer Hermanssons ”Kontorschefen och cellisten: prosatexter om arbete, chefskap och liv”. Det är en hysteriskt rolig liten bok som är lätt att frusta sig igenom – Hermansson, själv förfaren chef, förstår väl det löjliga i att vara kung över byråkratgrå furstendömen.

Kontorschefen maler sina proaktiva floskler, håller ställningarna och söker sitt hålslag, men mellan raderna odlas ett slags skriande Kafka-anarkism som är oemotståndlig. Han plågar sina möbler med en metodisk oförutsägbarhet för att visa vem som bestämmer: ”I det sammanhanget ska det höj- och sänkbara skrivbordet veta sin plats och snabbt kunna agera flexibelt”.

Det blir märkligt gripande. Sidorna dignar av existentiellt grubbel och små segrars fadda eftersmak. Mot min vilja fylls jag av en sällsam ömhet gentemot Sveriges alla småchefer – klämda som de är mellan överordnades klåfingrighet, systemets regelverk och flockens likgiltighet inför den gode herden.

”Vad gör du förutom att bära slips och portfölj?” frågar titelns cellist kontorschefen på en promenad.

”Jag vet inte, jag vet faktiskt inte alltid vad jag håller på med när jag arbetar. Jag erkänner. Det är en pågående process.”

Så kan den frammanas, avgrunden som står mellan det medfödda hoppet och den verklighet vi alla grusas mot.

När kontorschefen drabbas av underkastelsens kärlek i form av en beväpnad vakt på det kommunala konstgalleriet i Aten är det svårt att inte känna hjärtat gurgla till som en kaffemaskin i färd med att tillverka kaffe med vitt.

För vad är det att vara kontorschef? Ett kliande ansvar utan befogenheter, slipsstrama budgetramar att hålla och en naggande skräck över att det skulle bli fler fikastunder, mer skratt och lika mycket gjort utan hans insatser. Inte ens kontorsväxterna skulle sloka i hans frånvaro.

Men vår kontorschef är inte förtappad, trots att vemodet skiner igenom hans tappra försök att finna mening i tillvaron. Christer Hermansson skapar något bortom de stolskrapande veckomötena. Jag tror det är det som kallas poesi.

Läs fler texter av Margit Richert och fler recensioner av aktuella böcker i DN Kultur.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt