Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-24 08:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/claes-malmberg-svarar-sina-kritiker-om-forortsskamt/

KULTUR

Claes Malmberg svarar sina kritiker om förortsskämt

Claes Malmberg
Claes Malmberg Foto: Karin Törnblom/TT

Claes Malmberg fick stark kritik efter att ha skämtat om skjutningarna i förorten, i ”Parlamentet” på TV4. Nu bemöter han kritiken, i SVT:s ”Mötet”.

TT Text

– Jag har inget behov av att kritisera eller förlöjliga människor som bor i en förort, säger Malmberg i programmet där han samtalar med aktivisten Nattalie Ström Bunpuckdee, som kallade skämtet ”avhumaniserande”.

Komikern framförde i TV4 barnvisan ”I ett hus vid skogens slut”, med en omgjord text om en ”liten gangster”, vilket Nattalie Ström Bunpuckde reagerade starkt emot.

– Det är en pågående nationell kris. Det är barn som mördas och mördar. Vi sörjer, vi bär på kollektivt trauma och sorg och så sitter det någon sorts elit på bästa sändningstid och skrattar åt att folk är rädda för att bli skjutna, säger hon i ”Mötet”.

Claes Malmberg säger att han känner sig sårad av att ha kallats för rasist efter skämtet. Men han säger sig också ha fått nya tankar efter samtalet med Ström Bunpuckdee, som han inte hade innan ”på grund av okunskap”.

Han ber också om ursäkt till dem som drabbats av gängkriminalitet och deras anhöriga.

– Min ambition har aldrig någonsin varit att såra dem eller göra dem illa. Så jag vill säga det för det är viktigt för mig att få säga.

Ämnen i artikeln

TV4

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt