Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-26 04:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/colleen-green-brygger-harlig-rockmedicin/

MUSIK | RECENSION

Colleen Green brygger härlig rockmedicin

Colleen Green är tillbaka med sin första skiva på sex år.
Colleen Green är tillbaka med sin första skiva på sex år. Foto: Jason MacDonald

Colleen Green har bytt trummaskinen och det mer avskalade hemmasoundet mot rika ljudmattor och mustiga elgitarrer.  Hennes fjärde skiva är rockmedicin för svultna, tycker Alexandra Sundqvist.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Rocken har levt farligt under pandemin och den drös livealbum som släppts, från King Krules dagsfärska ”You heat me up, you cool me down” till Patti Smiths livesession på Electric Lady Studios, har bara hjälpligt lindrat suget efter att få känna mullrande basgångar i kroppen.

Så med andra ord landar den Los Angeles-baserade Colleen Greens fjärde soloalbum helt rätt i tiden. Och i mellangärdet. ”Cool” är som rockmedicin för svultna.

Green, som på sina två första skivor främst arbetade med trummaskin och ett mer avskalat hemmasound, har med åren adderat rika ljudmattor och mustiga elgitarrer till sin ljudvärld. På ”Cool” är ljudbilden mer utstuderad än tidigare, med nittiotalets alternativa rock som en tydlig stilförebild. Och visst har Green både attityden hos Sleater-Kinney och rytmkänslan hos Le Tigre.

Nya albumet är mognare och mer konstnärligt konsekvent än den truliga föregångaren ”I want to grow up” från 2015. Det fullkomligt dryper av funkig bas och den sortens taktfasta trummor som får en att undra vilket år det egentligen är. Ändå känns skivan synnerligen samtida. Särskilt i de mer lättviktiga, poporienterade kompositionerna, där 36-åringen mest framstår som en blek kopia av Soccer Mommy. Bäst är Colleen Green när hon istället låter gitarren tala och sig själv sväva fritt i skivans mer flippade, experimentella spår – däribland ”Pressure to cum”.

Bästa spår: ”Someone else”, ”Pressure to cum”

Läs mer om musik och fler texter av Alexandra Sundqvist

Ämnen i artikeln

Musik
Dagens skiva

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt