Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-10-03 02:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/darfor-fruktar-ukrainas-ledning-en-fejkad-kapitulation-pa-film/

KULTUR

Därför fruktar Ukrainas ledning en fejkad kapitulation på film

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har spelat in flera filmer av sig själv där han talar till landets befolkning. Nu varnar Ukraina för att Ryssland kan komma att sprida ett fejkat videoklipp där presidenten manar till kapitulation.
Foto: Ukrainas presidentstab/AFP

På nätet förs ett krig om sanning och lögn mellan Ukraina och Ryssland. Med den senaste digitala deepfake-tekniken är det mycket svårt för en vanlig datoranvändare att avgöra om rörliga bilder är äkta eller manipulerade. Därför varnar Ukrainas ledning för att filmer där president Zelenskyj tycks kapitulera skulle kunna dyka upp.

DIGITAL PRENUMERATION

Gratis året ut – läs DN, Expressen och mer!

Alla artiklar på DN.se ingår. Dessutom: Expressen och över 40 lokala nyhetssajter! Gratis till 31 december, sen halva priset i ett helt år (endast 99 kr/mån). Därefter ord. pris 199 kr/mån. Ingen bindningstid. Se allt innehåll här.

  • All journalistik du behöver – i en enda prenumeration
  • Tusentals artiklar på DN.se, Expressen.se och över 40 lokala nyhetssajter
  • Smarta krönikor, insiktsfulla ledare och skarpa reportage och analyser
  • Samma inlogg överallt. Ingen bindningstid.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.