Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/david-byrne-ber-om-ursakt-for-gammal-blackfacevideo/

Kultur

David Byrne ber om ursäkt för gammal blackfacevideo

David Byrne
David Byrne Foto: Eva Tedesjö

Artisten David Byrne, känd som sångare i bandet Talking Heads, har bett om ursäkt för att ha framträtt i så kallat blackface – att sminka sig för att föreställa en svart person – i ett videoklipp från 1984.

TT Text

I klippet, som spelades in i reklamsyfte inför Talking Heads konsertfilm ”Stop making sense”, intervjuar Byrne sig själv som olika rollfigurer.

”Nyligen uppmärksammade en journalist mig på någonting jag gjorde i en video från 1984, där jag gestaltar en rad olika roller. Några av dem har annan hudfärg än vit. Att se mig själv i blackface i dag får mig att inse att det var en grov missbedömning och visar prov på stort oförstånd”, skriver Byrne på sitt officiella Twitterkonto.

”Det är som att titta i en spegel och se någon annan. Du är, eller var, inte personen du trodde att du var. Jag vill gärna tro att jag inte längre är kapabel att begå sådana misstag. Men det är tydligt att jag var det tidigare.”

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt