Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-24 20:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/de-basta-barn-och-ungdomsbockerna-just-nu-3/

BÖCKER | RECENSION

De bästa barn- och ungdomsböckerna just nu

Sara Bergmark Elfgrens ”Grim”, Jon Klassens ”Stenen från himlen”, Ulf Nilssons och Eva Erikssons ”Ensam mullvad på en scen”, Johan Egerkrans ”Drakar” och Eva Lindströms ”Ingenting är omöjligt för oss”.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

1. Sara Bergmark Elfgren

”Grim”

Rabén & Sjögren, unga vuxna

Mästerlig skräckroman om Kasper som sommarjobbar på Gröna Lunds House of Demons, och hans pappa Håkan, som spelade i ett death metal-band på nittiotalet. Skräck på riktigt, och skräck som lockelse.

2. Jon Klassen

”Stenen från himlen”

Övers. Lotta Olsson, Lilla Piratförlaget, från 3 år

Egensinnigt Beckettdrama i fem akter, om relationerna mellan en sköldpadda, ett bältdjur och en orm som rör sig på en i övrigt öde slätt. En sten faller från himlen, och vips ändras världen.

3. Ulf Nilsson och Eva Eriksson

”Ensam mullvad på en scen”

Bonnier Carlsen, från 3 år

I dagarna kommer en nyutgåva av nyligen bortgångne Ulf Nilssons och Eva Erikssons vackra berättelse från 2012 om mullvaden med allvarlig scenskräck. Hur ska han kunna uppträda?

4. Johan Egerkrans

”Drakar”

B Wahlströms, från 9 år

Magnifik, lärd bok om drakarnas långa historia i mänsklig mytologi, med storslagna illustrationer. Här finns berättelserna, tolkningarna och referenserna. Lämplig även för vuxna drakälskare.

5. Eva Lindström

”Ingenting är omöjligt för oss”

Alfabeta, från 3 år

Glatt megaloman bildberättelse om ett ”vi” som är tre barn och hunden King och som landar på en annan planet med annan skola och annan granne. Men allt går bra, för ”vi” kan göra allt.

Topplistan sammanställs av DN:s kritiker Steven Ekholm, Martin Hellström, Emma Holm, Pia Huss, Lotta Olsson och Alexandra Sundqvist.

Läs mer om barnböcker och mer om ungdomsböcker.

Ämnen i artikeln

Böcker
Barnböcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt