Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-18 05:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/de-basta-barn-och-ungdomsbockerna-just-nu-4/

BÖCKER | RECENSION

De bästa barn- och ungdomsböckerna just nu

Det är relationsdrama i bilderboken ”Bettan”, förälskelser i ungdomsboken ”Vi ska ju bara cykla förbi”, lyckad övergång från kapitelbok till bilderbok ”Småpiggor i farten”, konstkupp i senaste boken om familjen Knyckertz och en suggestiv skogsvärld i ”Räventyr”.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

1. Marie Norin och Elisabet Ericson

”Bettan”

Alfabeta, från 3 år

Fin bilderbok om en problematisk relation. Färgstarka, dynamiska Bettan är bländande rolig till en början när hon flyttar in, men så småningom börjar huvudpersonen känna sig kvävd.

2. Ellen Strömberg

”Vi ska ju bara cykla förbi”

Rabén & Sjögren, från 12 år

Manda och bästisen Malin går på högstadiet och försöker hitta var sin romans. Både roligt och allvarligt om hur jobbigt det är att leva ett friare och vuxnare liv, som inte alltid blir som man har tänkt sig.

3. Anders Sparring och Per Gustavsson

”Familjen Knyckertz och damen med fjäderboan”

Natur & Kultur, från 6 år

I sjätte boken om tjuvfamiljen är det dags för en konstkupp för att få något fint till köksväggen. Ture inleder en karriär som konstnär, vilket överraskar även honom själv.

4. Olof och Lena Landström

”Småpiggor i farten”

Lilla Piratförlaget, från 3 år

Första bilderboken i det som hittills varit en kapitelbokserie om de olika piggorna och suggorna fungerar imponerande bra, med mer utrymme för Olof Landströms milt sprakande bilder.

5. Malte Persson och Kristin Lidström

”Räventyr”

Mirando, från 3 år

Ovanlig, vacker bilderbok där räven springer på lätta versfötter. Poeten Malte Persson leker med klassiska lyrikreferenser medan Kristin Lidström målar rävens skogsvärld i dovt suggestiva färgfält.

Läs mer om barnböcker och mer om ungdomsböcker

Ämnen i artikeln

Böcker
Barnböcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt