Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-27 23:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/de-fem-basta-barn-och-ungdomsbockerna-just-nu-2/

Böcker

De fem bästa barn- och ungdomsböckerna just nu

Illustration ur ”Frallan möter Frallan”. (Bilden är beskuren.)
Illustration ur ”Frallan möter Frallan”. (Bilden är beskuren.) Illustration: Lisen Adbåge

Nya boken om Frallan är oslagbar, men Peter Pohls klassiker ”Janne, min vän” kommer inte långt efter. Läs även Anna Höglunds version av ”I väntan på Godot”, en skräckberättelse om Lilla Hen och en bilderbok om världens uppkomst.

Illustration: Lilla Piratförlaget

1. Sara Ohlsson och Lisen Adbåge

”Frallan möter Frallan”

Lilla Piratförlaget, från 6 år

Francesca, som kallas Frallan, får en identitetskris när klassens nya kille också kallas för Frallan. Kan två heta Frallan? Vad betyder ett namn? Välskriven, rolig vardagsrealism med allvar i botten. Läs mer här.

Illustration: Alfabeta

2. Peter Pohl

”Janne, min vän”

Alfabeta, från 12 år

Peter Pohls geniala debutroman om Krille Katalog som älskar siffror. När lilla taniga Janne dyker upp i grabbgänget är han bättre på cykel än någon annan. Unikt språk i en ovanligt stark berättelse. Läs mer här.

Illustration: Lilla Piratförlaget

3. Anna Höglund

”Didi och Gogo väntar på bussen”

Lilla Piratförlaget

Bilderboksteater om grisarna Didi och Gogo som väntar på bussen. Men varför då? Och när kommer bussen? Samuel Becketts ”I väntan på Godot” är grunden, men i en mycket egensinnig version.

Illustration: Lilla Piratförlaget

4. Lena Ollmark och Per Gustavsson

”Den fasansfulla sagan om Lilla Hen”

Lilla Piratförlaget, från 9 år

I Lilla Hens familj tänker man positivt och renoverar huset i stället för att bli arg. Allt skulle vara bra om det inte vore för monstret. Vresigt rolig text och riktigt läskiga bilder.

Illustration: Rabén & Sjögren

5. Naima Chahboun och Magdalena Cavallin

”Ingenting och allt”

Rabén & Sjögren, från 3 år

Vad fanns först? Innan världen blev till? Naima Chahbouns vackra text glider mellan fantasi och vetenskap medan Magdalena Cavallins collagebilder växlar mellan myllrigt allt och ödsligt ingenting.

Topplistan sammanställs av DN:s kritiker Steven Ekholm, Martin Hellström, Emma Holm, Pia Huss, Lotta Olsson, Alexandra Sundqvist och Lydia Wistisen.

Läs mer om barnböcker och mer om ungdomsböcker

Ämnen i artikeln

Böcker
Barnböcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt