Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-23 04:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/de-fem-basta-barn-och-ungdomsbockerna-just-nu-3/

Böcker

De fem bästa barn- och ungdomsböckerna just nu

Månadens coolaste barnbok är Emma Virkes pekbok ”En cool kiwi”, men missa inte heller bilderböckerna ”Korvtjuven” och ”Kanske”, ungdomsboken ”Himlabrand” och klassikern ”Janne, min vän”.

Oemotståndlig rimmad pekbok om en ledsen kiwi som känner sig tråkig och av vännerna får förslag om att piffa till sig med en kjol, en mössa, kanske hår? Skickligt klippta hål i boken ger överraskningseffekter.

Norsk, prisbelönt bilderbok om att bryta mot familjetraditionen. I nioårige Kjells familj har alla alltid varit tjuvar. Men själv vill han inte alls stjäla, och särskilt inte från en klasskamrat.

Intensiv roman om Ántes förälskelse i barndomsvännen Erik. Fast det finns ju inga homosexuella i samebyn, säger de äldre. Måste Ánte välja mellan livet som renskötare och ett liv med kärlek?

Grafiskt sparsmakad, färgstark och rolig bilderbok om tre små apor som absolut inte ska gå till mangoträdet säger mamma, för där finns det tigrar. Akta er! Men det är ju så gott med mango?

Peter Pohls geniala debutroman om Krille Katalog som älskar siffror. När lilla taniga Janne dyker upp i grabbgänget är han bättre på cykel än någon annan. Unikt språk i en ovanligt stark berättelse.

Topplistan sammanställs av DN:s kritiker Steven Ekholm, Martin Hellström, Emma Holm, Pia Huss, Lotta Olsson, Alexandra Sundqvist och Lydia Wistisen.

Läs mer om barnböcker och om ungdomsböcker.

Ämnen i artikeln

Böcker
Barnböcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt