Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-21 06:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/de-fem-basta-barnbockerna-just-nu/

Böcker

De fem bästa barnböckerna just nu

”Isresan” / ”Frallan möter Frallan”
”Isresan” / ”Frallan möter Frallan”

Från polarexpeditioner och identitetskriser till Bibeln och flygande möss – DN:s kritiker har valt ut de bästa aktuella barnböckerna.

Tre barn är ute och leker på isen en vinterdag, men plötsligt bryts isen upp och isflaket driver ut på havet. Det blir en lång, uppfinningsrik, lekfull polarexpedition, en vintersaga i kyliga färgstråk.

Frallan får en identitetskris när klassens nya kille också kallas för Frallan. Kan två heta Frallan? Vem är vem och vad betyder ett namn? Välskriven, rolig vardagsrealism med allvar i botten.

De viktigaste bibliska berättelserna återberättade med kunskap och humor, inte minst i Marcus-Gunnar Petterssons illustrationer. Här finns också böner, psalmer, tio Guds bud och kyrkoårets uppbyggnad.

Nyutgåva av klassikern från 1996, om brandkåren som hjälper alla som hamnat i nöd. Men hur ska det gå när de mäktiga mössen vill lägga ned brandkåren?

Äventyrsberättelse om den första musen som flög över Atlanten. En slösande rik, stor bilderbok med stämningsfulla akvareller, noggrant tecknade planskisser och händelserika bildserier.

Topplistan sammanställs av DN:s kritiker Steven Ekholm, Martin Hellström, Emma Holm, Pia Huss, Lotta Olsson, Alexandra Sundqvist och Lydia Wistisen.

Ämnen i artikeln

Böcker
Barnböcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt