Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-25 01:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/de-planerar-bokfest-pa-stockholms-gator-i-sommar/

Böcker

De planerar bokfest på Stockholms gator i sommar

Martin Kaunitz och Thomas Olsson är förläggarna bakom bokförlaget Kaunitz-Olsson.
Martin Kaunitz och Thomas Olsson är förläggarna bakom bokförlaget Kaunitz-Olsson. Foto: Lotta Härdelin

Covid-19 har även drabbat bokbranschen. Nu planeras motåtgärder – en gratis litteraturfest. Den 26–29 augusti arrangeras Stockholms bokhelg. Både bokhandlar och förlag ska öppna dörrarna för sina läsare med en rad arrangemang.

Formerna är fria. Förlagen och bokhandlarna ska skapa sina egna program efter egen önskan: till exempel att bjuda in sina författare, ställa fram bokbord, ordna signeringar och arrangera roman- och lyrikläsningar eller andra scenarrangemang. Eller bjuda på levande musik och pop up-läsningar i ett gatuhörn, beroende på väderlek.

Bakom initiativet står förlaget Kaunitz-Olsson i Gamla stan som leds av Nina Hemmingsson, Martin Kaunitz och Thomas Olsson.

De två sistnämnda med ett förflutet som förläggare inom Bonniers och Norstedts.

– Tanken är helt enkelt att skapa en väldigt löst sammanhållen litteraturfestival som är gratis. Alla förlag och boklådor bjuder in sina läsare för att de ska kunna träffa författare och de som jobbar på förlagen, säger Martin Kaunitz som understryker att alla arrangemang kommer genomföras på ett smittsäkert vis.

Målsättningen är inte att konkurrera med etablerade institutioner som bokmässan i Göteborg eller Kulturhuset Stadsteaterns Internationell författarscen.

– Stockholms bokhelg handlar ytterst om att vi måste slåss för läskulturen, att få människor att läsa böcker och att vi hela tiden hittar på saker som lyfter upp boken. Böcker är ju väldigt billigt i dag i jämförelse med många andra nöjen.

Thomas Olsson och Martin Kaunitz som driver bokförlaget Kaunitz-Olsson.
Thomas Olsson och Martin Kaunitz som driver bokförlaget Kaunitz-Olsson. Foto: Lotta Härdelin

Idén uppstod i höstas. De arrangerade då en boksignering och läsning med Carl-Johan De Geer och Lena Andersson på gatan utanför deras förlag med ett jazzband på plats.

– Det kom bra med folk som köpte böcker och minglade och pratade på ett coronasäkert sätt. Vi slogs direkt av att detta är precis vad alla bokintresserade har längtat efter nu när Bokmässan i Göteborg inte kommer att arrangera en fysisk mässa i höst och så mycket ställs in, säger Martin Kaunitz.

Han tillägger att den flexibla storleken på Stockholms bokhelg gör det möjligt att enkelt skala upp eller skala ner utifrån hur många intresserade som dyker upp.

Inspirationen bakom satsningen är hämtad från den franska seriefestivalen i lilla Angoulême, som arrangerats sedan 1974.

– Den är världens tredje största seriefestival och lockar under en vecka 200.000 besökare varje år. På varje litet torg smäller de upp tält med olika bokteman, tecknare sitter i varje hörn och signerar och alla butiker skyltar om med kända seriefigurer i fönstren. Det är en så himla härlig festival, säger Thomas Olsson som återkommer till värdet i det småskaliga.

– Det vore underbart om vi skulle kunna få till lite av den festivalen där alla hjälps åt och läsare kan samlas under en helg och vandra runt mellan Stockholms förlag. Dessutom är det ju miljövänligt.

– Vi vet ju att många är nyfikna på att just få hälsa på hos förlagen – också de mindre – och se hur de arbetar, kanske köpa några böcker och få träffa författare.

Martin Kaunitz och Thomas Olsson.
Martin Kaunitz och Thomas Olsson. Foto: Lotta Härdelin

Intresset för bokvärlden lär inte ha minskat efter Lydia Sandgrens succéroman ”Samlade verk” och tv-serien ”Kärlek och anarki” som utspelar sig i förlagsmiljö.

Martin Kaunitz beskriver hur intresset för just möten mellan författare och deras läsare respektive författarkollegor fortsätter att växa.

– Vårt eget förlag bygger mycket på sådana möten – att ordna möten där De Geer möter Ola Larsmo och serieskaparen Nina Hemmingsson träffar bokförläggaren Gui Minhais dotter. Det kräver inga stora arrangemang, det räcker att ställa fram något att dricka för besökarna, konstaterar han.

En effekt av att bokhandlarna blir färre är att den fysiska boken blivit mindre synlig.

– Vi ser den här bokfestivalen som en kraft underifrån mot den utvecklingen. Nästan alla platser i Sverige där böcker syns i dag är ju till salu. På det viset har det varit länge i många delar av Europa – den som kan betala bäst syns mest, säger Kaunitz.

Vad är era förväntningar på intresset för bokhelgen?

– Vi har redan talat med ett femtontal förlag i Stockholm och alla säger ja till att vara med. Tanken med det här är att inte bara hylla litteraturen utan också Stockholm, som ju faktiskt är en av Europas främsta litterära städer.

Vad händer om coronaläget förvärras i augusti?

– Om Folkhälsomyndigheten skulle gå ut då och uppmana alla att undvika onödiga möten så ställer vi givetvis in. Vår publik vill förstås inte heller komma om arrangemanget inte är hundra procent säkert, svarar Martin Kaunitz.

– Men blir det som i höstas när vi hade utomhusläsningar på gatan i Gamla stan med bokbord och max femtio personer på plats så kommer vi definitivt att ordna en litterär gratisfestival.

Ämnen i artikeln

Böcker
Bokbranschen

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt