Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-31 11:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/debutant-tog-forsta-pris-i-dns-mellandagstavling/

KULTUR

Debutant tog första pris i DN:s mellandagstävling

Linus Wellander med segerpaketet.
Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Årets mellandagspromenad lockade som vanligt ut massor av DN-läsare bland gator och gränder. Svaren strömmade in och mest tur hade en förstagångslösare, som dock hade hjälp av två erfarna medtävlare.

Med mamma Åsa Törngren och hennes väninna Sif Johansson som ”instruktörer” och med såväl papperstidning som Ipad i högsta hugg gav sig Linus Wellander ut på jakt i Gamla stan i nyårshelgen. Var fanns de 13 fotograferade detaljerna?

Jakten tog några timmar, men blev mycket lyckosam. Han fick inte enbart upptäcka nya detaljer i Gamla stan utan blev även belönad med förstapriset i DN:s årliga mellandagspromenadtävling.

För Linus Wellander var det första, men definitivt inte sista gången, berättar han när vi träffas för prisutdelning vid platsen för svar nummer 3: Didrik Ficks Gränd, där det sitter en liten keramikplatta på den gula väggen.

Han säger att gruppen hade stor hjälp av att ha både papperstidning och ”padda” med sig eftersom det inte alltid är så lätt med nyanserna när det kommer till tryck.

Förstapriset i mellandagspromenadtävlingen, som har flera decennier på nacken, är ett bokpaket värt 500 kronor. Linus Wellander kommer att dela vinsten med ”tanterna”, som han kallar sina medtävlande. Förmodligen köper de böcker till en framtida bokcirkel. Det är i alla fall planen.

Vilken detalj var svårast för er att hitta?

– Det kommer jag inte riktigt ihåg, vi delade upp oss i team när vi var ute och letade, säger vinnaren som är full av beundran över de båda damernas hökögon i jakten på detaljer, men så är de också rutinerade i sammanhanget.

– Sif har gjort den här tävlingen hur många gånger som helst och när mamma och hon frågade om jag ville hänga på sa jag ja. Vi hade några jättemysiga timmar i Gamla stan. Det var riktigt spännande, fortsätter Linus Wellander, som till vardags är utvecklingsledare på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

- Vi stöttar statliga myndigheter och regeringen när det gäller att förstå hur politiska beslut påverkar dem som är mellan 13 och 25 år, säger han.

Linus Wellander kommer garanterat att ge sig ut på ny skattjakt. Nästa gång han, och alla andra DN-läsare, har chansen blir till påsk – precis som vanligt.