En av Sveriges största och mest inflytelserika dramatiker har gått bort. Här är Lars Noréns liv.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-25 01:06
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/debuterade-som-19-aring-har-ar-lars-norens-liv-ar-for-ar/
Debuterade som 19-åring – Lars Noréns liv, år för år

1944
Lars Norén föds i Stockholm som son till tjänstemannen Mattis Norén och prästdottern Britt Jäderlund.
1948
Familjen flyttar till Genarp i Skåne, där fadern blir källarmästare på järnvägshotellet. Till hotellet kommer en stor blandning av människor, samhällsklasser blandas, det äts och dricks vidlyftigt. Norén har sagt att föräldrarna hade lite eller ingen tid för honom. Han börjar under denna tid läsa, särskilt Ivar Lo-Johanssons tidiga statarromaner. Hotellet blir senare förebild för skådeplatsen i flera av hans mest kända pjäser.
1962
Får jobb som regiassistent åt Bengt Ekerot vid en uppsättning på Dramaten. Under de sena tonåren, när Norén lämnat Skåne för Stockholm, går han en del på teater och hänförs av pjäser som ”Lång dags färd mot natt”.
1963
Debuterar 19 år ung med diktsamlingen ”Syrener, snö”. Den följs av flera diktsamlingar. Hans tidiga lyrik kallas ibland för ”skizz-poesi”, i dikterna finns långa medvetandeströmmar, vanföreställningar och sadomasochistiska inslag.
1968
Hans första roman ”Salome, Sfinxerna” kommer ut. Tre år därpå skriver han ”Amala Kamala” som blir tv-film i regi av Bengt Lagerkvist. Samma år, 1971, tilldelas han Aftonbladets litteraturpris.
1970
Ingår sitt första äktenskap, med Elisabet Mörk som arbetar som scripta vid filminspelningar. Ett år senare får paret en dotter.
1973
Debuterar som scendramatiker på Dramaten med pjäsen ”Fursteslickaren” om en kompositör som hyllar en furste som begått ett massmord. Uppsättningen gör honom till en rubrikernas man, ”årets sämsta pjäs” skriver PO Enquist i sin recension i Expressen. Under 70-talet publicerar Norén flera diktsamlingar och ytterligare några pjäser.
1978
Får sin andra dotter, tillsammans med Ann-Charlotte Bonner.
1982
”Natten är dagens mor” om en hotellägarfamilj i sönderfall sätts upp på Malmö stadsteater. Den och uppföljaren ”Kaos är granne med Gud” gör succé, i dag ses de som moderna svenska teaterklassiker, tillika nyckelpjäser i författarskapet.
1988
Skriver pjäsen ”Höst och vinter”, den inleder den så kallade ”borgerliga kvartetten” där den borgerliga familjen, svart humor, återhållen ångest och uppgörelser mellan barn och föräldrar gestaltas. Det är till stor del dessa pjäser som gett upphov till begrepp som ”Norénjul” och ”Norénbråk”.
1995
”Som löven i Vallombrosa” visas som tv-pjäs på SVT. Den handlar om fyra generationer som samlas i ett skärgårdshus, pjäsen var inspirerad av Tjechov och medverkade gjorde skådespelare som Krister Henriksson, Suzanne Reuter och Marie Göranzon.
1999
Blir, tillsammans med teaterproducenten Ulrika Josephsson, konstnärlig ledare för den då nyskapade avdelningen Riksdrama på Riksteatern. Samma år sätter han upp pjäsen ”7:3” där tre dömda fångar, två av dem nazister, spelar huvudrollerna. Pjäsen blir mycket omdebatterad, särskilt efter att Tony Olsson – en av internerna som medverkar – tillsammans med två andra under en flykt från ett rån skjuter två poliser till döds i Malexander.
2003
Tilldelas Svenska Akademiens Nordiska pris.
2007
Han och Ulrika Josephsson erbjuds ta över ledarskapet för Betty Nansen Teatret i Köpenhamn. Efter protester från personalen avstår de från jobbet.
2008
”En dramatikers dagbok” utkommer. I den beskriver Norén omsorgsfullt den egna vardagen: måltider, möten, sjukdomssymptom, minnen, kval och känslotillstånd. Många offentliga personer omskrivs med namn, inte alltid i smickrande ordalag. I sin recension av boken skriver DN:s teaterkritiker Leif Zern: ”Förr anklagades litteraturforskarna för att rota i författarnas tvättnotor. I dag är det författarna själva som auktionerar ut sitt lortiga linne till högstbjudande.”
2009
Får sin tredje dotter, tillsammans med skådespelaren Annika Hallin.
2015
”Fragment”, hans första diktsamling på 35 år utkommer. DN:s kritiker Stefan Jonsson skriver att det är en bok ”som glöder av intellektuell vitalitet, vibrerar av allvar och driver språket över dess gränser.”
2020
Fjärde volymen av en ”En dramatikers dagbok” publiceras. Strax därefter drar Albert Bonniers förlag tillbaka boken efter att den visat sig innehålla ett felaktigt stycke där en kvinnlig skådespelare utmålas som dement.
2021
Lars Norén dör i sviterna av covid-19, 76 år gammal.
Läs mer:
Lars Norén död i sviterna av covid-19
Skrev över 100 pjäser – Lars Noréns liv i bilder
”Lars Norén förvandlade våra blödande sår till en enastående teatergärning”