Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-25 01:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/debuterade-som-19-aring-har-ar-lars-norens-liv-ar-for-ar/

Scen

Debuterade som 19-åring – Lars Noréns liv, år för år

Lars Norén 1971
Lars Norén 1971 Foto: Arne Jönsson

En av Sveriges största och mest inflytelserika dramatiker har gått bort. Här är Lars Noréns liv.

1944

Lars Norén föds i Stockholm som son till tjänstemannen Mattis Norén och prästdottern Britt Jäderlund.

1948

Familjen flyttar till Genarp i Skåne, där fadern blir källarmästare på järnvägshotellet. Till hotellet kommer en stor blandning av människor, samhällsklasser blandas, det äts och dricks vidlyftigt. Norén har sagt att föräldrarna hade lite eller ingen tid för honom. Han börjar under denna tid läsa, särskilt Ivar Lo-Johanssons tidiga statarromaner. Hotellet blir senare förebild för skådeplatsen i flera av hans mest kända pjäser.

1962

Får jobb som regiassistent åt Bengt Ekerot vid en uppsättning på Dramaten. Under de sena tonåren, när Norén lämnat Skåne för Stockholm, går han en del på teater och hänförs av pjäser som ”Lång dags färd mot natt”.

1963

Debuterar 19 år ung med diktsamlingen ”Syrener, snö”. Den följs av flera diktsamlingar. Hans tidiga lyrik kallas ibland för ”skizz-poesi”, i dikterna finns långa medvetandeströmmar, vanföreställningar och sadomasochistiska inslag.

1968

Hans första roman ”Salome, Sfinxerna” kommer ut. Tre år därpå skriver han ”Amala Kamala” som blir tv-film i regi av Bengt Lagerkvist. Samma år, 1971, tilldelas han Aftonbladets litteraturpris.

1970

Ingår sitt första äktenskap, med Elisabet Mörk som arbetar som scripta vid filminspelningar. Ett år senare får paret en dotter.

1973

Debuterar som scendramatiker på Dramaten med pjäsen ”Fursteslickaren” om en kompositör som hyllar en furste som begått ett massmord. Uppsättningen gör honom till en rubrikernas man, ”årets sämsta pjäs” skriver PO Enquist i sin recension i Expressen. Under 70-talet publicerar Norén flera diktsamlingar och ytterligare några pjäser.

1978

Får sin andra dotter, tillsammans med Ann-Charlotte Bonner.

1982

”Natten är dagens mor” om en hotellägarfamilj i sönderfall sätts upp på Malmö stadsteater. Den och uppföljaren ”Kaos är granne med Gud” gör succé, i dag ses de som moderna svenska teaterklassiker, tillika nyckelpjäser i författarskapet.

1988

Skriver pjäsen ”Höst och vinter”, den inleder den så kallade ”borgerliga kvartetten” där den borgerliga familjen, svart humor, återhållen ångest och uppgörelser mellan barn och föräldrar gestaltas. Det är till stor del dessa pjäser som gett upphov till begrepp som ”Norénjul” och ”Norénbråk”.

1995

”Som löven i Vallombrosa” visas som tv-pjäs på SVT. Den handlar om fyra generationer som samlas i ett skärgårdshus, pjäsen var inspirerad av Tjechov och medverkade gjorde skådespelare som Krister Henriksson, Suzanne Reuter och Marie Göranzon.

1999

Blir, tillsammans med teaterproducenten Ulrika Josephsson, konstnärlig ledare för den då nyskapade avdelningen Riksdrama på Riksteatern. Samma år sätter han upp pjäsen ”7:3” där tre dömda fångar, två av dem nazister, spelar huvudrollerna. Pjäsen blir mycket omdebatterad, särskilt efter att Tony Olsson – en av internerna som medverkar – tillsammans med två andra under en flykt från ett rån skjuter två poliser till döds i Malexander.

2003

Tilldelas Svenska Akademiens Nordiska pris.

2007

Han och Ulrika Josephsson erbjuds ta över ledarskapet för Betty Nansen Teatret i Köpenhamn. Efter protester från personalen avstår de från jobbet.

2008

”En dramatikers dagbok” utkommer. I den beskriver Norén omsorgsfullt den egna vardagen: måltider, möten, sjukdomssymptom, minnen, kval och känslotillstånd. Många offentliga personer omskrivs med namn, inte alltid i smickrande ordalag. I sin recension av boken skriver DN:s teaterkritiker Leif Zern: ”Förr anklagades litteraturforskarna för att rota i författarnas tvättnotor. I dag är det författarna själva som auktionerar ut sitt lortiga linne till högstbjudande.”

2009

Får sin tredje dotter, tillsammans med skådespelaren Annika Hallin.

2015

”Fragment”, hans första diktsamling på 35 år utkommer. DN:s kritiker Stefan Jonsson skriver att det är en bok ”som glöder av intellektuell vitalitet, vibrerar av allvar och driver språket över dess gränser.”

2020

Fjärde volymen av en ”En dramatikers dagbok” publiceras. Strax därefter drar Albert Bonniers förlag tillbaka boken efter att den visat sig innehålla ett felaktigt stycke där en kvinnlig skådespelare utmålas som dement.

2021

Lars Norén dör i sviterna av covid-19, 76 år gammal.

Läs mer:

Lars Norén död i sviterna av covid-19

Skrev över 100 pjäser – Lars Noréns liv i bilder

”Lars Norén förvandlade våra blödande sår till en enastående teatergärning”

Ämnen i artikeln

Scen
Dramaten

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt