Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-20 13:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/demokratiaktivist-i-hongkong-uppmanar-till-bojkott-av-mulan/

Film

Demokratiaktivist i Hongkong uppmanar till bojkott av ”Mulan”

Liu Yifei som Mulan.
Liu Yifei som Mulan. Foto: Alamy

Joshua Wong, demokratiaktivist i Hongkong, uppmanar till en bojkott av Disneys filmatisering av ”Mulan”. Det eftersom att den kinesisk-amerikanska skådespelaren Liu Yifei som spelar huvudrollen tidigare har uttryckt sitt stöd till Hongkongpolisen.

Efter flera månaders förseningar har Disneys storsatsning ”Mulan” världspremiär på fredagen. Filmen kan ses på företagets strömningstjänst Disney+, men för den svenska publiken blir ”Mulan” tillgänglig först den 4 december.

I samband med premiären så uppmanar den ledande aktivisten för Hongkongs demokratirörelse, Joshua Wong, till en bojkott av filmen.

”På grund av att Disney svansar för Peking, och på grund av att Liu Yifei öppet och stolt uttryck sitt stöd till polisbrutaliteten i Hongkong, uppmanar jag alla som tror på mänskliga rättigheter att bojkotta filmen”, skriver Joshua Wong på Twitter.

Det var i augusti förra året som skådespelaren Liu Yifei, mitt under pågående protester i Hongkong uttryckte sitt stöd till stadens polis. En polisstyrka som av demonstranterna anklagats för att använda sig av övervåld.

Efter hennes inlägg på den kinesiska sociala medier-plattformen Weibo började användare på Twitter och andra sociala medier kräva en bojkott av filmen. Bara timmar efter att det första inlägget gjorts under hashtaggen #BoycottMulan så trendade den på Twitter både i USA och i Hongkong. Samtidigt fick Liu Yifei beröm och uppbackning av användare på Weibo.

Joshua Wongs kritik mot Disney delas av USA:s justitieminister William Barr som tidigare i somras anklagade Hollywood och amerikanska techjättar för att samarbeta med Kina för att kunna göra affärer i landet. Bland annat sa han att Disney regelbundet går med på att censurera filmer för att de ska kunna släppas i landet, skriver BBC.

Kraven på bojkott av ”Mulan” kommer inte bara från Hongkong, utan har också backats av aktivister i Thailand och Taiwan. Den thailändske studentaktivisten Netiwit Chotiphatphaisal har på Twitter uppmanat människor att inte se filmen för att ”Disney och den kinesiska ledningen ska veta att statens våld mot dess folk är oacceptabelt”.

”Mulan” är en del i Disneys satsning på att filmatisera animerade klassiker, däribland ”Lejonkungen” och ”Aladdin”. Den animerade versionen av filmen hade premiär 1998 och är baserad på den kinesiska berättelsen Hua Mulan. Folkdikten handlar om en flicka som tar plats i den kinesiska armén i sin fars ställe.

Läs mer: Svenskt premiärdatum för ”Mulan” klart

Ämnen i artikeln

Film

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt