Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-29 14:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/demokratins-pionjarer-de-banade-vag-for-en-kvinnlig-statsminister/

SVENSK POLITIK

Demokratins pionjärer – de banade väg för en kvinnlig statsminister

Som första kvinna valdes Kerstin Hesselgren 1921 in i riksdagen för Liberala samlingspartiet. Elisabeth Tamm, var en av de första kvinnorna som valdes in i riksdagen som representant för Liberala samlingspartiet.
Foto: Studio Ferdinand Flodin

Exakt hundra år efter att svenska kvinnor tilläts gå till valurnorna, röstade riksdagen på onsdagen fram en kvinna som Sveriges statsminister. Trots dagens kaotiska växlingar tyder mycket på att Magdalena Andersson också kommer att få tillträda. Ulrika Knutson berättar om kampen för demokratin, Fogelstadgruppen och de första kvinnliga riksdagsledamöterna.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte

Läs gratis i 100 dagar!

Alla artiklar gratis i 100 dagar, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.