Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-20 13:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/disney-kritiseras-for-tack-till-myndigheter-i-xinjiangprovinsen/

Film

Disney kritiseras för samarbete med myndigheter i Xinjiangprovinsen

Liu Yifei spelar Mulan.
Liu Yifei spelar Mulan. Foto: Frederic J Brown/AFP

I eftertexterna till Disneys nya ”Mulan” tackas flera myndighetsorganisationer i den kinesiska provinsen Xinjiang. Bland annat riktas tack till en byrå för allmän säkerhet som ligger bakom interneringsläger av uigurer i området, rapporterar BBC.

Disneys ”Mulan” hade premiär i förra veckan och har redan mötts av krav om bojkott sedan huvudrollsinnehavaren Liu Yifei uttryckt sitt stöd för polisen i Hongkong.

Nu kritiseras Disney för hur inspelningen av filmen har gått till. I eftertexterna riktas ett särskilt tack till flera lokala myndigheter i den kinesiska provinsen Xinjiang. Med på listan finns den allmänna säkerhetsbyrån i staden Turpan och ”publicity department of CPC Xinjiang Uyghur autonomy region committee”.

Adrian Zenz, expert på politik i Xinjiang och Kinas kampanjer mot religiösa minoriteter, säger till BBC att säkerhetsbyrån i Turpan har i uppdrag att driva de ”omskolningsläger” där uigurer internerats i provinsen. Dessutom är publicitetsdepartementet ansvarigt för statspropagandan i regionen. World Uyghur congress skriver också på Twitter att säkerhetsbyrån har ”varit involverade i interneringslägren”.

Disney kritiseras av aktivister för stödet till de kinesiska myndigheterna i Xinjiang.

”Hur många tusental uigurer sattes i läger av Turpans byrå för allmän säkerhet samtidigt som ’Mulan’ filmades där?” skriver aktivisten Shawn Zhang på Twitter.

Adrian Zenz säger till BBC att Turpan är den stad de så kallade omskolningslägren först skapades.

Även Joshua Wong, demokratiaktivist i Hongkong, är kritisk till Disneys kopplingar till de lokala myndigheterna. Han skriver på Twitter att de som ser filmen gör sig ”medskyldiga till massinterneringen av muslimska uigurer”.

Den muslimska uiguriska minoriteten i Kina har under en längre tid utsatts för förtryck och i Xinjiangprovinsen ska uppemot en miljon människor internerats i läger, enligt människorättsorganisationen Human rights watch. I somras publicerade nyhetsbyrån AP en granskning som pekar på att kinesiska myndigheter tvångssteriliserat kvinnor i lägren. Tidigare läckta dokument och vittnesmål visar på tvång och inlåsningar där fångar tvingats till lojalitet för regimen i Peking.

Läs mer:

Aktivister uppmanar till bojkott av ”Mulan”

Läckt dokument: Många barn orsak att fängsla uigurer

Hon flydde kinesiskt läger – vittnar om tvångssteriliseringar

Ämnen i artikeln

Film
Kina

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt