Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-26 08:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/dn-blir-ny-agare-i-hufvudstadsbladet/

KULTUR

DN blir ny ägare i Hufvudstadsbladet

Kalle Silfverberg (kommande chefredaktör Hufvudstadsbladet), Peter Wolodarski (chefredaktör, Dagens Nyheter), och Erja Yläjärvi (chefredaktör Hufvudstadsbladet).
Foto: Cata Portin

Dagens Nyheter blir ny ägare i Finlands största svenskspråkiga tidning.

– Hufvudstadsbladet är den viktigaste rösten på svenska i Finland. Vi tror att våra erfarenheter från digitalisering av nyhetsmedier kan stärka tidningen, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

På torsdagsmorgonen samlas ett 100-tal redaktionella och kommersiella medarbetare på Hufvudstadsbladet i Helsingfors till ett informationsmöte. Där berättar tidningens ägare Konstsamfundet, som först via centralgestalten Amos Anderson ansvarat för HBL i nästan 100 år, det Konstsamfundet kallar för en ”historisk medienyhet”: Dagens Nyheter blir 51-procentig ägare i Hufvudstadsbladet. Framgent ingår tidningen, precis som DN, i Bonnier News-koncernen.

– Samarbetet säkrar en stark, modern och opinionsbildande finlandssvensk medieröst också i framtiden, säger Konstsamfundets styrelseordförande Gunvor Kronman.

Hufvudstadsbladet, eller ”Husis” som tidningen kallas, är den ledande journalistiska rösten på svenska i Finland. Tidningen är lika gammal som Dagens Nyheter – 159 år – och spelar en central roll i Svenskfinland.

– Vi har haft utbyte med Hufvudstadsbladet de senaste åren. Men det var först i höstas som vi började diskutera om vi också skulle bli ägare, säger Peter Wolodarski.

Anders Eriksson, vd Bonnier News och Stefan Björkman, vd Föreningen Konstsamfundet signerar avtalet i Amos Andersons lägenhet.
Foto: Cata Portin

Bakgrunden till breddningen av ägandet, där Konstsamfundet har 49 procent av aktierna i det gemensamma bolaget, är att Hufvudstadsbladet länge kämpat med både sin lönsamhet och digitala omställning.

Konkret innebär förändringen att Hufvudstadsbladet och de två lokala tidningarna Västra Nyland och Östnyland blir en del av affärsområdet Dagens Nyheter.

– Vi tror att våra erfarenheter från digitalisering av nyhetsmedier kan bidra till att ge HBL nödvändig kraft framåt, säger Peter Wolodarski.

– DN:s framgångar på den svenska marknaden har grundat sig i att vi satt journalistiken i centrum. Hufvudstadsbladet är redan inne på en liknande resa, men som ägare kommer vi kunna tillföra resurser och erfarenheter som förhoppningsvis gör tidningen ännu starkare. Redaktionen i Helsingfors kan ägna sin fulla kraft åt att göra god journalistik. Det känns särskilt angeläget i en tid då Finland och Sverige närmar sig varandra.

– Jag välkomnar avtalet. HBL är redan ett starkt finländskt och svenskspråkigt nyhetsmedia som nu också kan ta upp konkurrensen mot större aktörer, säger Hufvudstadsbladets chefredaktör Erja Yläjärvi.

Vad betyder den här förändringen för Dagens Nyheter?

– Jag tror att den bidrar till att DN kommer närmare såväl det finländska som det nordiska. Även vår journalistik gynnas. I den här tiden känns det särskilt meningsfullt att stärka de språkliga och kulturella banden mellan länderna, och vi har erfarenheter från tidningsutveckling att bidra med, säger Peter Wolodarski.

Vid sidan om sin roll som chefredaktör på DN blir han nu även styrelseordförande i Hufvudstadsbladet.

För Bonnier News har samarbetsavtalet en klar kulturell dimension:

– Bonnier är en långsiktig ägare med en grundmurad tro på värdet av det fria ordet och den oberoende journalistiken, säger Bonnier News vd Anders Eriksson, som på onsdagskvällen undertecknade avtalet med Konstsamfundet. Under ceremonin deltog även Carl-Johan Bonnier, ordförande i Bonniers ägarbolag Albert Bonnier AB.

Affären kommer nu att prövas konkurrensrättsligt och väntas bli helt klar inom några veckor.