Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 04:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/dn-medarbetaren-och-rysslandskannaren-staffan-skott-ar-dod/

KULTUR

DN-medarbetaren och Rysslandskännaren Staffan Skott är död

Staffan Skott
Staffan Skott Foto: Jan E Carlsson

Journalisten, författaren och Rysslandskännaren Staffan Skott, som även arbetade många år på DN, har gått bort.

Staffan Skott föddes 1943 i Ludvika. Han var journalist och jobbade på Aftonbladets kultursidor innan han kom till Dagens Nyheter 1981 där han främst arbetade på Namn och Nytt-redaktionen, skrev kåserier och redigerade.

Skott hade ett stort intresse för Ryssland och skrev totalt 17 böcker, till största delen om rysk och sovjetisk historia. Hans författarskap innehåller titlar som ”Det nya Ryssland och arvet efter Sovjet” (2009), ”Alla dessa Bernadottar” (1996), ”Romanovs” (1992) och ”Liken i garderoben” (som handlar om Vänsterpartiets historia). Han var även översättare och tolkade bland annat Nikolaj Gogol och Anton Tjechov till svenska. 2009 fick han motta Samfundet De Nios översättarpris.  Hans sista bok kom 2013, ”En mänsklighet i mänskligheten: ett reportage om det judiska folket”.

Efter pensionen 2008 flyttade han till Cambridge i Storbritannien, där hans hustru Maria Nikolajeva fått en professorstjänst.

– Staffan var en mångårig DN-medarbetare, hängiven i sitt upplysningsarbete om kommunismens brott. Få journalister har så hängivet och bildat skrivit om dessa frågor. På DN var Staffan även en profil på Namn och Nytt. Jag minns honom som en sympatisk och generös kollega, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

Staffan Skott avled i Stockholm vid 78 års ålder.

Ämnen i artikeln

DN Story

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt