Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

DN:s historiska quiz vecka 11

Varannan vecka ställer Augustprisbelönade författaren Magnus Västerbro nya frågor om gamla saker. Testa vad du minns av tiden som gått.

1 av 9

År 1720 skedde det senaste stora pestutbrottet i Europa, som tros ha krävt minst 100.000 människors liv. Vilken stad var det som i första hand drabbades då?

Nästa fråga

2 av 9

Vilka grundade den mäktiga stadsstaten Karthago i Nordvästafrika kring år 800 f Kr?

Nästa fråga

3 av 9

Vilket år fick svenska kvinnor laglig rätt att vara ledig från arbetet efter att ha fött barn – dock utan att kunna kräva lön?

Nästa fråga

4 av 9

År 1820 gjorde en grekisk bonde vid namn Yorgas Kentrotas ett spektakulärt fynd i en antik ruin på ön Milos. Vad var det han hittade?

Nästa fråga

5 av 9

Vilket evenemang ägde rum på operan i Stockholm den 16 mars 1792, då kung Gustav III dödades?

Nästa fråga

6 av 9

De planerade olympiska sommarspelen 1944 ställdes in på grund av andra världskriget. I vilken stad skulle de ha ägt rum?

Nästa fråga

7 av 9

Den skådespelartrupp som William Shakespeare arbetade för under större delen av sin karriär började år 1603 kallas för The king’s men, eftersom James I blev deras beskyddare. Men vad hette den innan dess?

Nästa fråga

8 av 9

Under de så kallade Röda khmerernas förtryckande regim som varade 1975-79 dödades cirka två miljoner invånare i detta land. Vilket land var det?

Nästa fråga

9 av 9

Den omtalade amerikanska revolvermannen Doc Holliday var en av den så kallade vilda västerns legender. Vilket var hans ursprungliga yrke?

Du har svarat på 0 av 9 frågor