Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-25 19:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/dn-valjer-har-ar-de-tio-basta-albumen-vecka-25/

MUSIK

DN väljer: Här är de tio bästa albumen, vecka 25

Efter fem år som H.E.R. kommer Gaby Wilson med sitt debutalbum. Det letade sig direkt in på DN:s lista över de bästa skivorna just nu.
Efter fem år som H.E.R. kommer Gaby Wilson med sitt debutalbum. Det letade sig direkt in på DN:s lista över de bästa skivorna just nu. Foto: Tim Saccenti

Greentea Peng håller förstaplatsen och Japanese Breakfast klättrar uppåt på listan när DN väljer de bästa skivorna just nu. Även H.E.R. och Sabina Ddumba finns med på säsongens sista Albumtoppen.

Varje vecka röstar DN:s musikkritiker fram veckans tio bästa album. Här är Albumtoppen för vecka 25. Förra veckans placering inom parentes.

Greentea Peng - ”Man made”.
Greentea Peng - ”Man made”.

1. Greentea Peng

”Man made”

(AMF/Universal) (1)

Med sin psykedeliska r&b, som blandar dubreggaens rytmer med tillbakalutad rap, skapar brittiska Greentea Peng en egen, vilt växande, musikalisk oas.

Japanese Breakfast - ”Jubilee”.
Japanese Breakfast - ”Jubilee”.

2. Japanese Breakfast

”Jubilee”

(Dead Oceans/Playground) (5)

Michelle Zauner har, i albumformatet, gått från att bearbeta sorg till att omfamna glädje. Produktionen är därefter – varm, lyxig och sjuttiotalsklingande.

Sabina Ddumba - ”The forgotten ones”.
Sabina Ddumba - ”The forgotten ones”.

3. Sabina Ddumba

”The forgotten ones”

(Warner) (NY)

Hon har en av Sveriges bästa popröster. Likaså självförtroendet för att våga vara lekfull. Sabina Ddumba är tillbaka med sin starkaste skiva hittills.

Fricky - ”Fricktion”.
Fricky - ”Fricktion”.

4. Fricky

”Fricktion”

(Random Bastards ) (3)

När Fricky albumdebuterar är det med en samling sårbara sånger som förnyar svensk hiphop genom att knappt låta som hiphop över huvud taget.

H.E.R. - ”Back of my mind”.
H.E.R. - ”Back of my mind”.

5. H.E.R.

”Back of my mind”

(RCA/Sony) (NY)

Med ett organiskt, retrodoftande sväng och en svulstig, Prince-flörtande elgitarr skapar H.E.R. en romantisk r&b-saga om tvåsamhetens skuggsidor.

6. Rebecca Vasmant

”With love, from Glasgow”

(Rebecca's records) (10)

7. Fatima Al Qadiri

”Medieval femme”

(Hyperdub) (2)

8. Loraine James

”Reflection”

(Hyperdub) (9)

9. Cherrie

”Naag nool”

(Araweelo/Warner) (4)

10. Stilla havet

”Samtiden sliter oss isär”

(Novoton) (8)

Albumtoppen röstas fram av Mattias Dahlström, Kajsa Haidl, Nicholas Ringskog Ferrada-Noli, Sara Martinsson, Johanna Paulsson och Alexandra Sundqvist.

Läs mer om musik och se tidigare albumtoppar.

Ämnen i artikeln

Musik
Albumtoppen

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt