Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-31 12:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/dn-valjer-har-ar-de-tio-basta-albumen-vecka-3-3/

MUSIK

DN väljer: Här är de tio bästa albumen, vecka 3

Bild 2 av 2
Foto: Alysse Gafkjen

Singer/songwritern Rozi Plain är veckans utropstecken på Albumtoppen. När DN väljer de bästa skivorna just nu blir det även nytt från bland andra Belle and Sebastian och Margo Price.

Varje vecka röstar DN:s musikkritiker fram veckans tio bästa album. Här är Albumtoppen för vecka 3. Förra veckans placering inom parentes.

Rozi Plain – ”Prize”.

1. Rozi Plain

”Prize”

Memphis industries (Ny)

Årets hittills finaste skiva är här – och den levereras av en engelsk singer/songwriter vars repetitiva låtvävar får det att fullkomligt öppnas i hjärttrakten. Rozi Plains femte album är en liten skatt.

SZA – ”SOS”.

2. SZA

”SOS”

RCA/Sony (1)

Fullkomligt fenomenalt album från den 33-åriga r'n'b-stjärnan SZA. Stora känslor och små, skamliga samsas över 23 spår som blandar textmässig briljans med musikalisk lekfullhet och rå elegans.

Leland Whitty – ”Anyhow”.

3. Leland Whitty

”Anyhow”

Innovative Leisure (4)

Sedan sju är tillbaka är Leland Whitty medlem i det Torontobaserade jazzbandet Badbadnotgood. När han nu flyger solo gör han det med en serie filmiska kompositioner och ett svassande, smått sorgset sväng.

Anna Järvinen – ”Lila”.

4. Anna Järvinen

”Lila”

Is This Art/Playground (2)

Det skevande drömska albumet ”Lila”, som också släpps på finska som ”Liila”, fungerar som en sorts fortsättning på Anna Järvinens romandebut. För musiken står den finska musikern Tapio Viitasaari.

Eric Gadd – ”Vykort från 2000-talet”.

5. Eric Gadd

”Vykort från 2000-talet”

Sojdelius & Sojdelius (5)

Det släpptes på nyårsafton, som för att accentuera en ny början. ”Vykort från 2000-talet” är Eric Gadds första album på nio år och en återkomst till samtiden. Såriga textrader och skör r'n'b möter autotune.

Belle and Sebastian – ”Late developers”.

6. Belle and Sebastian

”Late developers”

Matador/Playground (Ny)

Belle and Sebastians överraskningsskiva kan bäst beskrivas som ett stojigt småsyskon till fjolårets mer allvarstyngda albumcomeback. Kamratlig och charmig indiepop.

Margo Price – ”Strays”.

7. Margo Price

”Strays”

Loma vista/Universal (Ny)

Kosmisk men kornig countryrock möter orgelgroove och ett och annat bredbent gitarrsolo på Margo Prices fjärde soloalbum ”Strays”. Bäst är Nashvillerebellen emellertid i sina mer avskalade sånger.

Little Simz –”No thank you”.

8. Little Simz

”No thank you”

Living Originals/Awal 6)

Mercuryprisade Little Simz nya album är en gåva till alla oss som har en fäbless för reflekterande rap lagd i varma, soul- och blåspyntade melodier. Nu visar hon än en gång att hon tillhör de bästa i genren.

A.A Mr Napkin Head – ”Life songs: Fight, cry and love”.

9. A.A Mr Napkin Head

”Life songs: Fight, cry and love”

A.A Mr Napkin Head (8)

Gitarrbaserad, skev indierock om livet så som det är mest. A.A Mr Napkin Heads malande gitarrer låter allt annat än nya. Men den 90-talsdoftande alternativrocken har någonting visst.

James Yorkston, Nina Persson och The Second Hand Orchestra – ”The great white sea eagle”

10. James Yorkston, Nina Persson och The Second Hand Orchestra
”The great white sea eagle”
Domino/Playground (Ny)

Fin men försiktig folkpop där pianot slår som vågor över Nina Perssons röst, vars ljusa stråk gifter sig fint med James Yorkstons mörka i duetterna.

Albumtoppen röstas fram av Mattias Dahlström, Matilda Källén, Sara Martinsson, Johanna Paulsson, Alexandra Sundqvist och Po Tidholm.

Läs mer om musik och se tidigare albumtoppar

Läs också våra senaste skivrecensioner