Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 07:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/dns-asa-erlandsson-tilldelas-advokatsamfundets-journalistpris/

KULTUR

DN:s Åsa Erlandsson tilldelas Advokatsamfundets journalistpris

Åsa Erlandsson.
Åsa Erlandsson. Foto: Lotta Härdelin

DN:s Åsa Erlandsson tilldelas Advokatsamfundets journalistpris, vilket årligen delas ut till en journalist som ”på ett sakligt, engagerande och skickligt sätt” har rapporterat om rättsfrågor.

– Jag hade inte en tanke på att det här skulle komma, det damp ned som en jättepresent, säger Åsa Erlandsson.

Åsa Erlandsson anställdes på Dagens Nyheter i slutet på förra året, men är nu tjänstledig för att skriva en bok om terrorattentatet på Drottninggatan 2017. Tidigare var hon reporter på Svenska Dagbladet.

– Jag skrev mycket i Svenska Dagbladet i fjol om komplicerade rättsfrågor. Jag tror att juryn har sett att jag tog mig an de ämnena på ett lite annat sätt. Sedan har jag också fått access i miljöer som är svåra att komma in i, säger Åsa Erlandsson.

”Hon beskriver viktiga rättsfrågor och tar med läsaren in i polisens värld av omfattande utredningar och insatser, genom politiken där svåra rättsliga principer och avvägningar görs begripliga. Och människorna i hennes reportage förblir levande människor”, lyder en del i juryns motivering.

– Det här är ju ett betyg från rättsväsendet. Och jag tycker att det är ett väldigt glädjande betyg. Uppmärksammade rättsfall hanteras vårdslöst i dagens debatt. Det blir väldigt högljutt och man är snabb att uttala sig även om man kanske inte förstått komplexiteten i fallet, säger Åsa Erlandsson och fortsätter:

– Att tilldelas det här priset är hedrande. I statuterna står det att priset tilldelas en journalist som rapporterar engagerande och sakligt. I min värld är sakligt ett vackert ord.

Advokatsamfundets journalistpris har delats ut sedan slutet av 1980-talet. Priset ges till en journalist som ”på ett sakligt, engagerande och skickligt sätt har behandlat förhållanden inom rättsväsendets och rättssäkerhetens område”.

Prissumman är 50.000 kronor.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt