Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

DN:s historiska quiz: När dog Victoria? Och vad var Marshallplanen?

Varannan vecka ställer Augustprisbelönade författaren Magnus Västerbro nya frågor om gamla saker. Testa dig själv: Vad minns du av tiden som gått?

1 av 9

Fråga 1 År 1834 drabbades Sverige av en förödande sjukdom för första gången. Vilken?

Nästa fråga

2 av 9

Fråga 2 1948 lanserades den så kallade Marshallplanen. Vad var det?

Nästa fråga

3 av 9

Fråga 3 Drottning Victoria av Storbritannien regerade i hela 63 år och 216 dagar. Vilket år gick hon bort?

Nästa fråga

4 av 9

Fråga 4 För vad blev den irländska sjuksköterskan Violet Jessop känd?

Nästa fråga

5 av 9

Fråga 5 En av de mest ökända nazistiska krigsförbrytarna arbetade som ung, på 1920-talet, som pilot i Sverige. Vem var det?

Nästa fråga

6 av 9

Fråga 6 Kompositören Ludwig van Beethoven, poeten William Wordsworth och filosofen Georg Wilhelm Friedrich Hegel föddes alla detta år. Vilket?

Nästa fråga

7 av 9

Fråga 7 Den grekiske kungen Alexander den III, ofta kallad Alexander den store, var bara 33 år gammal när han dog, år 323 f kr. Var avled han?

Nästa fråga

8 av 9

Fråga 8 I början av 1800-talet blev Toussaint Louverture berömd efter att ha lett vad som har kallats historiens mest lyckade slavuppror. Var skedde detta?

Nästa fråga

9 av 9

Fråga 9 1485 publicerades boken ”Le Morte d´Arthur”, en av de mest kända och inflytelserika skildringarna av legenderna om kung Arthur och riddarna kring det runda bordet. Vad hette författaren?

Du har svarat på 0 av 9 frågor