Hoppa till innehållet

DN:s historiska quiz: Vad hette kejsaren? Vem var Anne Bonny?

Varannan vecka ställer Augustprisbelönade författaren Magnus Västerbro nya frågor om gamla saker. Testa dig själv: Vad minns du av tiden som gått?

1 av 9

Våren 1719 publicerades en roman som snabbt blev populär – fyra tilltryck ska ha gjorts bara under det första året – och än i dag är den mycket läst. Vilken?

Nästa fråga

2 av 9

Den österrikiske bilentreprenören Emil Jellinek (1853-1918) deltog i utvecklingen av en bilmodell som blev banbrytande – och som fick namn efter hans dotter. Vad hette hon?

Nästa fråga

3 av 9

År 800 kröntes frankernas kung till ”kejsare av Rom” – den förste som haft den titeln sedan Romulus Augustulus abdikerade som Västroms kejsare år 476. Vad hette den nye kejsaren?

Nästa fråga

4 av 9

Saladin är det vanliga västerländska namnet för en man som på 1100-talet var sultan över Egypten och Syrien. Vad är han mest känd för?

Nästa fråga

5 av 9

I grekisk mytologi berättas om prästinnan Io, som guden Zeus förälskade sig i. Enligt en vanlig variant av berättelsen förvandlade Zeus henne till ett djur, för att undvika att deras förhållande upptäcktes av hans hustru Hera. Vilket djur handlar det om?

Nästa fråga

6 av 9

Anne Bonny, född i Irland kring år 1700, har gått till historien för… vad?

Nästa fråga

7 av 9

Det svenska black metal-bandet Marduk är döpt efter skapelseguden med samma namn, ursprungligen en sol- och fruktbarhetsgud associerad med jordbruk som med tiden gavs allt mer krigiska egenskaper. Inom vilken mytologi hör Marduk hemma?

Nästa fråga

8 av 9

Den 11 februari 1929 slöts det så kallade Lateranfördraget, som garanterade vilken stats självständighet?

Nästa fråga

9 av 9

1954 fick Svenska Akademien en ny ledamot, som efterträdde sin far på stol nummer 17. Det var första (och hittills enda) gången som en ledamot har tagit över en stol i Akademien efter sin förälder. Vad hette den nya ledamoten?

Du har svarat på 0 av 9 frågor