Hoppa till innehållet

DN:s historiska quiz: Vad innebar Torekovskompromissen? Var begravdes drottning Kristina?

Varannan vecka ställer Augustprisbelönade författaren Magnus Västerbro nya frågor om gamla saker. Testa dig själv: Vad minns du av tiden som gått?

1 av 9

Vad hette den bysantinska kejsarinna som på 500-talet e Kr var gift med Justinianus I och brukar beskrivas som drivande bakom de reformer som gav kvinnor starkare rättslig status som då genomfördes?

Nästa fråga

2 av 9

I början av 1970-talet genomfördes den så kallade Torekovskompromissen. Vad innebar den?

Nästa fråga

3 av 9

Karl Marx (1818-1883), författare bland annat till den banbrytande och ännu inflytelserika boken ”Det kommunistiska manifestet”, samarbetade ofta med en annan skribent. Vad hette han?

Nästa fråga

4 av 9

Efter att ha abdikerat år 1654 lämnade drottning Kristina Sverige och levde utomlands till sin död 1682, vid 62 års ålder. Var begravdes hon?

Nästa fråga

5 av 9

Vad hette kejsaren i Japan under det andra världskriget?

Nästa fråga

6 av 9

Relationerna mellan i första hand USA och Sovjetunionen efter det andra världskriget beskrevs ofta som ett ”kallt krig”, det vill säga att det fanns stora motsättningar mellan länderna utan att ett konventionellt krig bröt ut. Begreppet blev känt efter en inflytelserik essä publicerad i oktober 1945. Vem skrev den?

Nästa fråga

7 av 9

Vilken av följande böcker skrev den berömde 1500-tals författaren Niccolò Machiavelli inte?

Nästa fråga

8 av 9

En av de viktigaste ledarna för det tredje korståget, som genomfördes med start 1189 för att återta Jerusalem som intagits av den muslimska ledaren Saladin, drunknade i floden Salef i dagens Turkiet innan de egentliga striderna ens hade hunnit inledas. Vad hette han?

Nästa fråga

9 av 9

På den irländska ön Station Island fanns en grotta som under medeltiden var en populär vallfartsort, tillägnad Irlands skyddshelgon Patrik. Enligt legenden var grottan mycket märkvärdig. På vilket sätt?

Du har svarat på 0 av 9 frågor