Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

DN:s historiska quiz: Varför minns vi Hildegard? Och var utkämpades Rosornas krig?

Varannan vecka ställer Augustprisbelönade författaren Magnus Västerbro nya frågor om gamla saker. Testa dig själv: Vad minns du av tiden som gått?

1 av 9

Fråga 1 Vad heter underjordens härskare i grekisk mytologi?

Nästa fråga

2 av 9

Fråga 2 Vilket land skakades på 1400-talet av det så kallade ”rosornas krig”?

Nästa fråga

3 av 9

Fråga 3 Vilken historiker är berömd för sin skildring av det så kallade Peloponnesiska kriget, den nästan trettio år långa konflikten mellan Aten och Sparta som slutade år 404 f Kr med spartanernas seger?

Nästa fråga

4 av 9

Fråga 3 James Buchanan Duke spelade en nyckelroll i utvecklingen av den moderna cigaretten, bland annat genom att ta fram den första effektiva maskinen för att massproducera färdigrullade cigaretter. När gjordes denna uppfinning, som har kallats en av de dödligaste i mänsklighetens historia?

Nästa fråga

5 av 9

Fråga 5 För vad är den tyska abbedissan Hildegard av Bingen (1098-1179) i första hand känd?

Nästa fråga

6 av 9

Fråga 6 Vilket av de sju byggnadsverk som under antiken räknades till ”världens sju underverk” finns kvar i dag?

Nästa fråga

7 av 9

Fråga 7 År 1651 gav den engelske filosofen Thomas Hobbes ut en bok som argumenterade för att människan måste ge upp sin frihet och låta sig styras av en envåldshärskare, för att på så vis få skydd från andra människors ondska. Bokens titel är en referens till ett monster, som symboliserar staten och den starke härskaren. Vad hette den?

Nästa fråga

8 av 9

Fråga 8 År 1812 utbröt krig mellan USA och Storbritannien, som ledde till att engelska trupper landsteg och utförde ett ökänt illdåd. Vilket?

Nästa fråga

9 av 9

Fråga 9 Hon var drottning mellan 1654 och 1660, efter att ha gift sig med kung Karl X Gustav. Hon spelade sedan en central roll i svensk politik som förmyndare både för sonen Karl XI och sonsonen Karl XII. Efter närmare 60 år i maktens centrum dog hon, 1715. Vad hette hon?

Du har svarat på 0 av 9 frågor