Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

DN:s historiska quiz vecka 8

Varannan vecka ställer Augustprisbelönade författaren Magnus Västerbro nya frågor om gamla saker. Testa vad du minns av tiden som gått.

1 av 9

På grund av ett pestutbrott 1665 stängdes hans universitet i 18 månader. Under den tiden passade han på att göra flera viktiga vetenskapliga genombrott. Vem handlar det om?

Nästa fråga

2 av 9

Boudicca, under antiken drottning över icenerna i Britannien, har gått till historien. För vad?

Nästa fråga

3 av 9

1969 blev Golda Meir den första kvinna som blev premiärminister i… vilket land?

Nästa fråga

4 av 9

Samen Lars Nilsson avrättades i Arjeplog, dömd till döden för trolldom – vilket i själva verket innebar att han hade bett till samernas traditionella gudar för att hans barn skulle få hjälp. Vilket år hände detta?

Nästa fråga

5 av 9

Vilken inflytelserik skräckförfattare skrev först om det gudalika monstret Cthulhu?

Nästa fråga

6 av 9

Under åren 275-550 e Kr regerade den mäktiga Guptadynastin, vars styre också innebar stora kulturella och vetenskapliga framsteg. I vilket nutida land låg en gång detta rike?

Nästa fråga

7 av 9

1967 blev sovjetiske Vladimir Koramov den förste kosmonaut som… vad?

Nästa fråga

8 av 9

Under en stor del av åren 1349-1830 användes titeln ”dauphin”, från det latinska ordet för delfin, i Frankrike som benämning på en viss person. Vem kallades så?

Nästa fråga

9 av 9

Varför är Robert Themptander en del av den svenska politiska historien?

Du har svarat på 0 av 9 frågor