Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-04 13:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/dns-kritiker-valjer-fem-favoriter-vecka-2-2/

BÖCKER

DN:s kritiker väljer fem favoriter vecka 2

Keeley Hawes och Matthew Macfadyen i ”Stonehouse”.
Foto: Britbox

Tv-serien ”Stonehouse”, Ninni Schulmans nya deckare och Sigrid Sandström-utställningen på Vandalorum är några av veckans favoriter.

Matthew Macfadyen i ”Stonehouse”.
Foto: Britbox

Tv-serie. ”Stonehouse”

Britbox/C More, 17/1.

Efter tre säsonger som den jagsvaga, lismande, cringe-prinsen Tom i ”Succession” var Matthew Macfadyen förstås som klippt och skuren för huvudrollen i ”Stonehouse”. Denna ironiska och underbart underhållande serie skildrar den häpnadsväckande verkliga historien om Labour­politikern John Stonehouse som misslyckades med det mesta – från att vara tjeckisk ”spion” till att fejka sin egen död 1974 efter att ha hamnat i trubbel. En uppvisning i inkompetens och ett vykort från en bisarr tid i brittisk politik från samma författare som skrev ”A very english scandal”. Bonuspoäng för att Macfadyens hustru, Keeley Hawes, också spelar hans andra hälft i serien.

Nicholas Wennö

”Som vi lekte” av Ninni Schulman.

Bok. Ninni Schulman ”Som vi lekte”

Bazar, 432 s

Det är åttiotal och Ingrid Wolt har suttit i fängelse i nästan tre år. Hon hyr ett hus i Dalarna, och försöker få socialtjänsten att förstå att hon måste få träffa sin dotter. Letar jobb trots att hon inte kan bli polis igen. Vad kan hon? Utredningsarbete. Hon åtar sig att försöka hitta en tolvåring som varit försvunnen i ett år. I lilla Våmhus leker barnen, smyger på de vuxna, cyklar, bygger kojor. Idyll? Knappast. Under ytan bubblar faran, och Mattias nyfikna cykelturer för honom till oroande platser. Ninni Schulmans serie Hagforsdeckare har varit mycket bra, men ”Som vi lekte” är en makalöst begåvad inledning på något helt nytt.

Lotta Olsson

Vy från Sigrid Sandströms utställning på Vandalorum.
Foto: Patrik Lindell

Utställning. Sigrid Sandström ”Under tiden”

Vandalorum, Värnamo

Sigrid Sandström utbildade sig och bodde länge i USA men väl hemma i Sverige blev hon en frontfigur för måleriets pånyttfödelse, därtill professor på Konsthögskolan. Hennes storskaliga landskapsmåleri har med åren blivit alltmer abstrakt och nu har hon tagit sitt experimenterande till nya höjder. På Vandalorum i Värnamo hänger en skog av målningar från taket, målade på båda sidor av duken. En färgstark framsida och en mildare ”spökbild” på baksidan, där färgen sipprat igenom. Sandströms grepp fungerar fantastiskt fint – måleriet pulserar av liv. Och i ett mörklagt rum i rummet skimrar svävande stenar likt stjärnor på himlavalvet.

Birgitta Rubin

”Brott och straff” på Dramaten med bland andra Gustav Lindh.
Foto: Sören Vilks

Teater. ”Brott och straff”

Dramaten, Stockholm

I väntan på att scenvåren ska dra i gång på allvar är det hög tid att hinna med en av fjolårets höjdpunkter. Särskilt för alla ”Brott och straff”-fans där ute – senast romanen teatertolkades på Dramaten var år 1936. Oliver Frljić har gjort en nattsvart bearbetning av Dostojevskijs inte direkt soliga klassiker, där varje replik känns som ett blixtnedslag. Gustav Lindhs Raskolnikov blir en lillgammal övermänniska, på samma gång ängslig och hög på sig själv. ”Brott och straff” är en i bästa bemärkelse högljudd uppsättning, med inslag av överdimensionerad scenografi och kostym, som tar stora scenen i besittning och har publiken i sitt våld. Gå och se.

Jacob Lundström

Damian Lewis i ”En spion bland vänner”. Han har tidigare spelat i hyllade tv-serierna ”Billions” och ”Homeland”.
Foto: Sam Taylor

Tv-serie. ”En spion bland vänner”

C More/Britbox

Undrens tid är inte förbi, inte spionernas heller. Kanske är det dagens Kreml som väckt liv i de gamla spökena från kalla kriget. Först kom andra säsongen av utmärkta ”Slow horses”, därefter ”En spion bland vänner” – och den är lysande. Det är även Ben Macintyres bok med samma namn som serien bygger på. Vänskapen mellan britterna Kim Philby och Nicholas Elliott står i centrum. Han som svek och hoppade av till Moskva, och han som blev kvar i London med alla bultande frågor. Bara att Guy Pearce och Damian Lewis gör rollerna! Genidraget är ändå den stora kvinnorollen (Anna Maxwell Martin) som kastar oväntat nytt ljus över hela historien.

Jan Eklund

Läs om fler av DN Kulturs favoriter.