Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-07 09:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/dns-kritiker-valjer-fem-favoriter-vecka-3-3/

FILM

DN:s kritiker väljer fem favoriter vecka 3

Filmen ”Amelia Adamo – le och leverera” finns med bland veckans fem favoriter.
Foto: Eero Hannukainen

En dokumentär om tidningsdrottningen Amelia Adamo, en roman av Judith Hermann och Rozi Plains nya album är några av veckans favoriter när DN:s kulturredaktion får välja.

Roman. Judith Hermann ”Hemma”

Övers. Jesper Festin. Weyler

Jag skulle vilja se den läsare som inte dras in i tyska Judith Hermanns roman ”Hemma” efter halva förstasidan. Det är inget uppseendeväckande. En kvinna som beskriver arbetet på en cigarettfabrik. Det pågår i några sidor, med låglönearbetets vanliga förödmjukelser. Så träffar hon en trollkarl som behöver en assistent till numret ”den itusågade damen”. Ja, varför inte? Och så börjar hon jobba på en krog vid kusten. Den som utan åthävor vill uppleva den särskilda magi en bra roman kan alstra, kan börja här. Det är en roman utan större åthävor, men ändå med enormt stora åthävor om man upplåter den det utrymmet. Det bör man göra.

Jonas Thente

Skiva. Rozi Plain ”Prize”

Memphis Industries

Rozi Plain började som ganska konventionell neofolksångerska i kretsen kring King Creosote och Fence Records i mitten av 00-talet och har sedan sökt sig allt längre ut i det okända och långsamt, bit för bit, byggt en egen ljudvärld. Framme vid ”Prize” rör hon sig otroligt bekvämt och obehindrat i ett drömskt gränsland mellan pop, new age och jazz, där allt det lågmält förtrollande alltid balanseras upp av något lite skevt och kantigt. Två av låtarna gästas för övrigt, extremt logiskt, av den ljuvligt gränslösa Alabaster duPlume, som släppte en av fjolårets bästa skivor.

Mattias Dahlström

Fackbok. ”Raphael. The Complete Works”

Edition XXL, Taschen, 720 sid

Just när jag trodde att trenden med tunga konstböcker kulminerat så landar Taschens praktverk om högrenässansmästaren Rafael, Edition XXL. Bautaboken väger nära sex kilo, så otymplig att den måste läsas sittandes vid ett bord. Men bara att bläddra igenom den är överväldigande. Rafaels bilduniversum präglas av läcker ädelstenskolorit och skimrande gulddekor, skönlockiga ynglingar och väna madonnor, knubbiga puttisar och imposanta påvar. Här genomlyses hans samlade verk; målningar, fresker, arkitekturprojekt, gobelänger. Experttexter, mängder av detaljbilder och utfällbara ark ger närkontakt med en av konsthistoriens främsta mästare.

Birgitta Rubin

Amelia Adamo.
Foto: SVT

Tv. ”Amelia Adamo – le och leverera”

SVT Play

Det finns nästan inte en enda död minut i Jesper Henkes film om Amelia Adamo som kan ses på SVT Play. Hösten 1947 kommer hon nio månader gammal med tåg till Sverige med sin italienska mamma, städerskan Elda. Här berättar Amelia Adamo om sin långa klassresa, om drivkrafter, segrar och motgångar. Men också om vad som händer när hon som 75-åring lyfter på det ”betonglock” hon säger att hon alltid lagt över det i livet som varit smärtsamt. Ett fascinerande porträtt av tidningsdrottningen som påverkat svenska kvinnors tankar och vardag i fem decennier – hon har inte bara avläst tiden utan även skapat den.
Åsa Beckman

Zar Amir Ebrahimi i ”Holy spider”
Foto: Triart

Film. ”Holy spider”

Bio

Vårsäsongen rivstartar med högaktuella ”Holy spider”, regisserad av iranskfödda Ali Abbasi som gjorde det förhöjda trolldramat ”Gräns” för några år sedan. Här är det ren, rå, brutal realism som gäller. Abbasi återskapar fritt en serie mord på prostituerade kvinnor i Iran för drygt tjugo år sedan. En mörk och originell thriller där seriemördaren ställs mot en kvinnlig undersökande reporter, spelad med stor närvaro och intensitet av Zar Amir Ebrahimi. Även om förövaren är känd från början lyckas ”Holy spider” åstadkomma en gastkramande spänning, samtidigt som filmen sätter de våldsamma händelserna i en religiös och politisk kontext.

Helena Lindblad